Jubler for ny menneskerettsorganisasjon

Det brøt ut jubel og applaus i Hovedforsamlingen da FNs nye menneskerettighetsorganisasjon ble vedtatt. Men USA stemte nei.

Et overveldende flertall i FNs Hovedforsamling stemte for at verdensorganisasjonen skal opprette en ny menneskerettsorganisasjon. Den nye organisasjonen, som skal hete FNs Menneskerettighetsråd, skal erstatte dagens Menneskerettighetskommisjon.

Menneskerettighetskommisjonen har fått mye kritikk fordi land som gjør seg skyldig i grove brudd på menneskerettighetene, som Sudan, Kina, Cuba og Zimbabwe, er eller har vært blant de 53 medlemmene. USA stemte imot planene for den nye organisasjonen fordi de mener reformene ikke går langt nok.

De fleste andre var derimot storfornøyde: 170 av de 191 medlemslandene i FN stemte for planen, og det børt ut applaus i salen da resultatet ble opplest.

- Dette er en historisk resolusjon som gir FN en sårt tiltrengt sjanse til å få en ny start i sitt arbeid for menneskerettigheter i verden, sa generalsekretær Kofi Annan.

I det nye rådet, vil det være 47 medlemsland som skal velges ved hemmelig valg i Hovedforsamlingen. Landene må få absolutt flertall for å kunne bli medlemmer. Landene kan være medlem i tre år av gangen, og medlemmer som systematisk bryter menneskerettigheter, kan bli suspendert. Etter hvert skal alle FN-medlemmer få sin menneskerettighets-rulleblad evaluert.

USA ønsket at det skulle opprettes en organisasjon med færre medlemmer, som skulle bli valgt ut fra sitt engasjement for menneskerettigheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.