RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Judas bedre enn sitt rykte

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/NATIONAL GEOGRAPHIC-KENNETH GARRETT
Ifølge en 1700 år gammel tekst offentliggjort torsdag var ikke Judas like kjip som alle vil ha det til.

Judasevangeliet, et papyrusdokument fra 200 eller 300-tallet, forteller historien om henrettelsen av Jesus fra den falne disippelens synspunkt.

Dokumentet skal være en kopi av en enda eldre tekst, og beskriver en snill Judas som hjelper Jesus å frelse menneskeheten.

Den tidlige kristne kirken mente denne læren var kjettersk.

31 sider
Dokumentet er 31 sider langt, og skrevet på det koptiske språket. Judasevangeliet ble funnet i Egypt på 70-tallet. The National Geographic Society publiserer torsdag den engelske oversettelsen av teksten for første gang.

I 2000 år har kristendommen fremstilt en forrædersk Judas som sviktet sin herre med et kyss, noe som igjen førte til at Jesus ble tatt til fange og korsfestet.

Judasevangeliet fremstiller sviket som Judas’ oppfyllelse av en hellig plan for å gjøre korsfestelsen, og dermed kristendommen, mulig.

Gnostikere
Dette synet ligner på det visse gnostiske sekter hadde. Dette var kristne utbrytersekter som var konkurrenter til den tidlige kristne kirken i det 2. århundre.

Noen fagfolk mener Judasevangeliet som offentliggjøres i dag er en kopi av en gnostisk tekst fra omkring år 150. Lederne for den tidlige kristne kirken avviste denne teksten som kjettersk omkring år 180.

Judasevangeliet ble funnet nær Beni Masar i Egypt på 70-tallet.

En million
I år 2000 tok Maecenasstiftelsen kontroll over dokumentet, og begynte å oversette det. National Geographic inngikk i fjor en avtale om publisering. Det er antatt at denne avtalen kostet omkring én million dollar.

Sammen med en artikkel i tidsskriftet sitt vil National Geographic gi ut to bøker om Judasevangeliet, og foreningens fjernsynskanal vil sende en dokumentar om manuskriptet søndag 9. april.

Les mer på National Geographics hjemmesider(ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere