RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julenissen i 5800 kilometer i sekundet!

Sist oppdatert:
Ingeniører har regnet ut hvor fort sleden til julenissen må fly for å rekke frem til alle barna på julaften.

Du trodde kanskje du visste alt om fart? Vel, dette visste du garantert ingenting om. For aldri før har noen måttet bryne seg på følgende spørsmål:

- Hvor fort må julenissen kjøre sin slede for å rekke over alle barna i verden?

Klampen i bånn
Om ikke lenge skal den rødkledte tjukkasen ut på sin årlige jordomreise og avlevere presanger til store og små.

Det har alltid vært et mysterium hvordan julenissen rekker å besøke alle barna i verden, men nå har svenske ingeniører regnet ut hvordan han klarer å utføre den vanskelige jobben - år etter år.

Det krever blant annet at julenissens slede flyr i 5800 kilometer - i sekundet!

2,5 milliarder hjem
Det er det svenske ingeniørselskapet Sweco som har utført regnejobben. Ingeniør Anders Larsson har regnet seg frem til at julenissen må besøke barn i rundt 2,5 milliarder hjem i løpet av julaften.

- Vi har beregnet at det finnes i gjennomsnitt 48 personer per kvadratkilometer på jorden, og at det er 20 meter mellom hvert hjem, sier Larsson til nyhetsbyrået AFP.

Her er resultatet:

- Nissen vil få 34 mikrosekunder på hvert sted. Og da skal han skli ned pipen, avlevere presangene, ta en pepperkake og siden hoppe opp i sleden, sier Larsson.

Han og kollegaene i Sweco har også regnet ut at julenissen er sjanseløs dersom han starter fra sitt bosted på Nordpolen, skriver Mail & Guardian.

- Men hvis julenissen starter fra Kurdistan i Sentral-Asia og reiser mot jordens rotasjon, har han 48 timer på seg, sier Larsson.

Varmeskjold
Men julenissen vil stå overfor andre problemer enn bare fart og effektivitet:

Kombinasjonen av hastighet, milliarder av presanger og astronomisk friksjon vil resultere i at sleden blir forvandlet til et branninferno i løpet av 4,26 tusendeler av ett sekund. Derfor anbefales varmeskjold på det sterkeste.

God jul!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere