Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Juletrærne ødelegger naturen

Foto: Eirill Wiik, Scanpix
Sprøytegiften som hjelper danske juletreprodusenter til å dyrke fram rette og pene trær, truer fauna, flora og grunnvann.

Danmark er verdens nest største produsent av juletrær, men milliardbutikken har en pris. Når forbrukerne vil ha grønne, pene og rette juletrær, tyr juletreprodusentene til kjemikalier. Men nå er produksjonen av trær til juletremarkedet blitt så industriell at den truer miljøet, skriver avisa Politiken.

Det er den danske parallellen til naturvernforbundet, Danmarks Naturfredningsforening, som slår alarm.

- Den naturlige flora i skogen blir ødelagt av for mye sprøyting. Det kan ta over hundre år før skogbunnen rehabiliterer seg med sin naturlige vegetasjon, sier biolog Michael Stoltze ifølge Politiken.

Danmarks Naturfredningsforening oppfordrer nå forbrukerne til å grave litt dypere i lommeboka og finne trær som er litt skjevere, men dyrket fram uten kjemikalier.

- For naturen, vil forskjellen være stor. Konvensjonelle juletrær er en hard belastning for miljøet, og man skal huske på at juletrær er et luksusprodukt. Juletreet symboliserer naturen, og det er absurd at vi skal kjøpe noe som skader naturen.

Juletreproduksjonen har vært en stor suksess og en milliardindustri for det danske skogbruket, som årlig feller årlig 12 millioner juletrær og eksporterer stort til blant annet Norge.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!