*Nettavisen* Nyheter.

Julian Assange offentliggjør sex-avhøret

ASSANGE: Julian Assange offentliggjør politiavhør der han snakker om møtet med kvinnen som anmeldte ham for voldtekt. Foto: Dominic Lipinski (Pa Photos)

- Hun gjorde det veldig klart at hun ønsket å ha samleie.

07.12.16 16:32

Wikileaks-redaktør Julian Assange har offentliggjort avhøret med svensk politi der han tilbakeviser voldtektsanklagene.

Assange har i flere år vært siktet for voldtekt av en kvinne etter hans besøk i Sverige i 2010. Siden 2012 har han søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Han er også siktet for tvang og seksuell trakassering mot en annenkvinne.

Svensk politi har i flere år ønsket å få Assange utlevert slik at han kan forklare seg om beskyldningene i Sverige. Assange har ikke ønsket det av frykt for at Sverige skulle utlevere ham til USA.

Tidligere i november ble Assange avhørt av svensk politi.

Les: Avhøret av Assange i gang
Les også: Tiden løper ut for Assange-saken i Sverige

- Skal vite sannheten

Nå har Assange offentliggjort avhøret der han forklarer seg om møtet med kvinnen som mener hun ble voldtatt. Britiske The Guardian og australske ABC er blant mediehusene som har fått tilgang til avhøret.

I et brev som følger avhøret, skriver Assange:

- Jeg ønsker at folk skal vite sannheten om hvor overgripende denne prosessen har vært.

Da Assange besøkte Sverige i 2010 var han ønsket av USA fordi Wikileaks hadde offentliggjort hemmelige amerikanske dokumenter. Av den grunn var hans bankkort sperret. Han var derfor avhengig av hjelp til opphold mens han var i Sverige.

Du kan tenke deg hvor overrasket jeg ble da jeg våknet neste morgen til nyhetene om at jeg var etterlyst for voldtekt

Frykt for HIV

Kvinnen som mener hun ble voldtatt, tilbød seg å hjelpe Assange.

- Hun var ikke nære mennesker jeg var nære. Det virket derfor usannsynlig at de som ønsket å skade meg ville forsøke å finne meg ved å kartlegge hennes bevegelser, sa Assange til svensk politi.

Både Assange og kvinnen har fortalt at de var seksuelt tiltrukket av hverandre. Kvinnen har også forklart at hun ønsket å ha samleie med ham, og at de hadde samleie med samtykke. Dette skjedde med kondom.

Men kvinnen mener at Assange også hadde ubeskyttet sex med henne mens hun sov, og har derfor anmeldt ham for voldtekt. Kvinnen ønsket bare å ha beskyttet sex med Assange, fordi hun fryktet at han hadde HIV.

- Sikker på at hun ikke sov

Til politiet sier Assange:

- jeg var helt sikker på at hun ikke sov. Jeg var også sikker på at hun uttrykte samtykke til ubeskyttet sex før samleie startet.

Han sier at sms-meldinger beviser at hun ikke sov under samleie, slik kvinnen hevder.

Assange sier også at kvinnen skriver i sms at «hun ikke ønsket å anmelde Julian Assange» men at «politiet ønsket å få tak i ham» og at hun var «sjokkert da de arresterte ham» fordi hun «bare ville at han skulle ta testen».

Assange fortalte politiet at kvinnen ønsket at de skulle teste seg for kjønnssykdommer dagen etter at de hadde hatt samleie, og at han gikk med på det. Før de møttes for å teste seg sammen, ble han etterlyst.

- Vi hadde avtalt å møtes i en park dagen etter da jeg ville ha tid til å teste meg. Hun sa at det var bra og virket tilfreds. Du kan tenke deg hvor overrasket jeg ble da jeg våknet neste morgen til nyhetene om at jeg var etterlyst for voldtekt og at politiet jaktet etter meg over hele Stockholm, forklarte Assange.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag