RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Juncker: - Spørsmålet om irskegrensen fortsatt ekstremt vanskelig


EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gjør det klart at spørsmålet om den irske grensen fortsatt skaper hodebry i brexit-forhandlingene. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gjør det klart at spørsmålet om den irske grensen fortsatt skaper hodebry i brexit-forhandlingene. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mener det trengs betydelig framgang i brexit-forhandlingene, spesielt når det gjelder den irske grensen.

Juncker sier at han håper på en avtale med Storbritannia mellom neste ukes EU-toppmøte og et annet mulig toppmøte i november.

– Vi trenger derfor betydelig framgang, noe vi bør kunne oppnå neste uke, sier Juncker til den franske avisen Le Monde.

– Det irske spørsmålet er åpenbart ekstremt vanskelig. Det er sant at vi ikke er der vi trenger å være for å kunne konkludere, sier Juncker, som samtidig framholder at det ikke er EU som har skapt problemet, men britenes beslutning om å forlate EU.

– Uansett, hvis Irland havner i en situasjon der de ikke kan godta forslagene, da vil vi ikke konkludere. «Irland først», sier Juncker.

May må overbevise

Under EU-toppmøtet neste uke er brexit det støre spørsmålet. Storbritannias statsminister Theresa May invitert til å legge fram sine synspunkter i forkant, men hvis hun ikke greier å overbevise EU-lederne om planen sin, kan det bli full krise i forhandlingene.

Torsdag kveld satt May i møte med sine viktigste ministre. Da skal hun ifølge avisen Financial Times ha sagt at det nærmet seg en avtale, og at en enighet om den irske grensen nesten var i boks.

Hastverk

Meningen er at Storbritannia skal forlate EU i mars neste år, men en avtale om det framtidige forholdet mellom Storbritannia og EU må snart være på plass for at alle de resterende EU-landene skal rekke å ratifisere den.

May er under sterkt press både i EU og på hjemmebane, der flere av hennes egne partifeller og regjeringens nordirske støtteparti DUP er sterkt kritiske til det de mener er Mays altfor store kompromissvilje. De frykter at Storbritannia vil forbli i EUs tollunion på ubestemt tid, og at May vil tillate tollbarrierer eller andre reguleringer på varetransport mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia for å hindre en såkalt «hard grense» mellom Nord-Irland og EU-landet Irland.

Hvis Mays plan ikke får nok støtte på hjemmebane, risikerer hun at regjeringen hennes ryker.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere