RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Juppé trekker seg som minister

Sist oppdatert:
De ferskeste målingene viser at Nicolas Sarkozys parti vil vinne færre seter enn tidligere antatt. Første minister har allerede trukket seg.

De ferskeste tallene fra andre runde av Frankrikes parlamentsvalg viser at sosialistene har gjort det bedre enn ventet, men de ligger fremdeles et godt stykke bak Sarkozys Union for a Popular Movement (UMP), melder nyhetsbyrået AP.

Første minister ute
Den erfarne statsråden og tidligere statsministeren Alain Juppé har nå sagt han vil trekke seg fra president Nicolas Sarkozys regjering mandag. Juppe tapte parlamentsplassen mot en sosialist i søndagens parlamentsvalg.

Juppés oppsigelse er et kraftig tilbakeslag for Sarkozy som har vært helt klar på at hans ministere må gå av om de taper sitt sete.

Svak valgoppslutning
Søndagens valg hadde et oppmøte på knappe 60 prosent, som kun er ett prosentpoeng fra historisk bunnivå.

Første runde i parlamentsvalget indikerte en historisk flertallseier til UMP med forventinger knappe rundt 100 seter til sosialistene, men i stedet er det etter alt å dømme UMPs oppslutning som har falt.

UMPs forventes å få et par seter færre enn de 359 setene de har i nåværende parlament. Sosialistenes oppslutning er ventet å øke med flere seter enn de 159 setene de har i dagens parlament.

Sterkt flertall
Flere byråer spår parlamentsfordeling på mellom 341 og 357 seter til UMP, og mellom 218 og 233 seter til sosialistene.

President Sarkozy og hans parti får mest sannsynlig godt over halvparten av de 577 setene den trenger for å få flertall i parlamentet.

Leder av sosialistene, Francois Hollande forventer minst 200 seter til sitt parti.

- Det er positivt for landet, for da vil Frankrike gå på begge beina, sa han til AP.

Men Sarkozys justisminister, Rachida Dati insisterer på at UMP uansett vil ha et klart flertall for en klar plan, og at økte seter til sosialistene ikke svekker presidentens parti og dens sterke mandatet for å fullføre den signaliserte politiske linjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere