*Nettavisen* Nyheter.

Jusjtsjenkos ansikt ødelagt på to uker

En mystisk forgiftning forvandlet tidligere i høst Viktor Jusjtsjenkos ansikt fullstendig. Hans billedskjønne ytre forsvant, men halve Ukraina elsker fortsatt mannen, og vil ha ham som president.

05.12.04 11:22

Endringen kom tidlig i høst, helt i starten av den intensive presidentvalgkampen, skriver Aftonbladet. 5. september falt Jusjtsjenko sammen med store smerter og kramper i kroppen. Han valgte selv å bli behandlet på en privatklinikk i Østerrike. Da han kom tilbake, var forvandlingen iøynefallende.

Hetset i avisene
Jusjtsjenkos ansikt var vansiret av store, kviselignende byller, han snøvlet når han snakket, han gikk ustøtt og håret var blitt grått. Så stor var forvandlingen, at da Justsjenko kom tilbake fra sykehusoppholdet, skrev flere statskontrollerte aviser at han burde trekke seg fra valgkampen:

- Du skjemmer ut vårt land!

Enkelte medier hevdet også at Jusjtsjenko har forandret sitt ansikt med en gummimaske for å vinne sympati og stemmer i maktkampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Et politisk problem
Tross det fjorten dager lange sykehusoppholdet hadde imidlertid ikke Jusjtsjenko mistet kampgløden. Han stilte seg på plassen foran nasjonalforsamlingen og talte til sine tilhengere:

- Se på mitt ansikt og hør på min snøvlete tale. De er indikatorer på de store problemene jeg har hatt. Det som har skjedd meg er ikke et spørsmål om matforgiftning eller mine matvaner. Det er et spørsmål om hvilke problemer vi har med det politiske regimet i dette landet.

Ingen diagnose
Jusjtsjenko beskyldte avtroppende president Leonid Kutsjma for å ha iscenesatt et attentat som burde ha endt med døden, og i mediene spekulerte hans tilhengere i om han var blitt forgiftet med den dødelige giften ricin gjennom mat eller drikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Legen som behandlet Jusjtsjenko, forklarte at politikeren kom til klinikker med alvorlige betennelser i en rekke organer, men at kombinasjonen av symptomer gjorde det vanskelig å stille noen diagnose.

Var Kutsjmas statsminister
Viktor Jusjtsjenko har en plettfri karriere bak seg. Som sentralbanksjef introduserte han landets nye valuta (grivna) i desember 1996.

Tre år senere fikk han en seremoniell rolle som statsminister i Kutsjmas regjering. Han fikk sparken i april 2002, men lovet å gjøre comeback i politikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.