*Nettavisen* Nyheter.

Kagame stiller til gjenvalg i Rwanda

I OSLO: Statsminister Erna Solberg hilser på Rwandas president Paul Kagame under et bilateralt møte på utdanningskonferansen "Oslo summit on education for development" i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Har i praksis hatt makten siden 1994 da han sammen med opprørsbevegelsen inntok Kigali for å stoppe folkemordet.

Rwandas president Paul Kagame stiller til valg for en tredje presidentperiode neste år. Han har styrt landet siden 2000.

Kagame viser til at han i fjor bestilte en folkeavstemning som lot ham stille til presidentvalg atter en gang. Det var overveldende flertall for lovendringen, viser resultatet fra folkeavstemningen som ble gjennomført 18. desember.

– Dere har bedt meg om å lede landet etter 2017. Med tanke på viktigheten dere tillegger denne saken, kan jeg ikke gjøre annet enn å akseptere, sa han i en nyttårstale på rwandisk fjernsyn fredag.

Kagame ble valgt til president i 2000, men han har i praksis hatt makten i landet siden 1994 da han sammen med opprørsbevegelsen Rwandas patriotiske front (RPF) inntok hovedstaden Kigali for å sette en stopper for det regjerende hutu-regimets folkemord på tutsiminoriteten, som kostet anslagsvis 800.000 mennesker livet.

Kagame er selv tutsi. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag