Kakekastingens far

Den belgiske anarkisten Noel Godin gjorde kakekastingen til en politisk kraftytring.

30.11.06 12:21

I 1998 tok Godin på seg ansvaret for å ha angrepet Bill Gates med en kake. Gates var på vei til et møte med EU-representanter da en mann skvatt frem og klasket en kake i ansiktet hans.

Klikk på vinduet over for å se video.

Godin har gjort karriere på å ramme de rike, berømte og pompøse med kremkaker. Han har flere ganger dukket opp på filmer og tv-programmer i den fransktalende verden. Til sammen 32 personer deltok i planleggingen og gjennomføringen av aksjonen mot Gates.

- Et universelt språk
Tidligere ofre inkluderer blant annet Helen Hunt, den nederlandske finansministeren Gerrit Zalm og direktøren for det internasjonale pengefondet Michael Camdessu. Den franske filosofen Bernard-Henri Lévy har gjentatte ganger vært offer for spøken.

- Å kaste en kake i ansiktet på noen, er som esperanto – et universelt språk som blir forstått overalt. Og det får alle mennesker til å le, samtidig som offeret blir avlorlig såret i sjelen. Det er et direkte angrep på imagen deres, sa Godin i et intervju med Dagbladet i år 2000.

Norsk variant
Han har kastet kaker på meningsmotstandere siden 1969. Ideen kom fra komedier med Charlie Chaplin og Buster Keaton.

I Norge har bløtkakekastingen en lokal guru i forfatteren Tor Åge Bringsværd, som i 1968 ga ut novellen «Bløtkakemannens dagbok», der en anarkistisk vigilante rammer makta med kremfylte vannbakkels (de viser seg å være mer effektive presisjonsvåpen enn bløtkaker).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.