RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kamp mot klokka i Indonesia

Sist oppdatert:
Nødhjelpsarbeidet etter jordskjelvet i Indonesia er en kamp mot klokka, ifølge FN. Mandag kom det norske feltsykehuset på plass i Bantul.

Tre dager etter jordskjelvet i Indonesia, oppgir myndighetene at 5.100 mennesker er døde og 6.504 alvorlig skadd, ifølge CNN.

- Bedre rustet
FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland kaller nødhjelpsarbeidet en kamp mot klokka, men sier man står bedre rustet til å hjelpe enn etter tsunamikatastrofen i Aceh-provinsen.

- Vi er nå i stand til å sette inn hjelpen timer etter jordskjelvet, uttaler Egeland til CNN og minner om at det er lettere å få inn hjelpen på hovedøya Java enn det var i den avsidesliggende Aceh-provinsen.

Sykehus på tennisbane
Norge er en av flere nasjoner som har flydd inn feltsykehus til de jordskelvrammede områdene. Det norske sykehuset ble mandag satt opp på en tennisbane i Bantul.

Behandler pasienter
- Meldingen jeg fikk ved 15-tiden er at sju telt er oppe og at behandlingen av pasienter har startet, sier kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til TV 2 Nettavisen.

35.000 hjem ødelagt
Arnulv Torbjørnsen, som leder Det internasjonale Røde Kors' delegasjon til Indonesia, sier ifølge en pressemelding at rundt 35.000 hjem er ødelagt som følge av jordskjelvet. Han har oppholdt seg i det rammede området siden lørdag og kan fortelle om store tap, både materielle og menneskelige.

- Vi er bekymret for et stadig økende tall på skadede. Kapasiteten ved de lokale sykehusene er sprengt og folk må bli avvist. Medisiner og helseartikler blir nå fløyet inn fra våre lagre i regionen, sier han.

Indonesisk personell driver det norske feltsykehuset sammen med åtte hjelpearbeidere fra Norges Røde Kors, som dro av gårde søndag. Fem medisinske team fra indonesisk Røde Kors er allerede på plass for å avhjelpe den akutte situasjonen.

Katastrofen er den verste som har rammet Indonesia siden tsunamien jula 2004. Over 200.000 mennesker har ifølge Røde Kors tilbrakt de siste to nettene ute, på desperat jakt etter mat, vann, husly og medisinsk hjelp.

Det er frykt for utbrudd fra Merapi-vulkanen, der aktiviteten er tredoblet siden lørdagens jordskjelv .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere