RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Kampen om New York

Sist oppdatert:
Innbyggerne i den amerikanske storbyen står splittet foran helgens store boksekamp. Arrangørene frykter kamper også utenfor ringen.

Søndag morgen norsk tid møtes to av weltervektsklassens største navn til tittelduell foran ca. 20.000 tilskuere i Madison Square Garden, New York. Mens hjemmebokseren Zab Judah får støtte fra store deler av byens fargede befolkning, opplever den regjerende WBA-mesteren, Miguel Cotto fra Puerto Rico, en tilsvarende og lojal backing fra byens spansktalende innbyggere. Flere av de involverte arrangørene frykter nå at tittelkampen de markedsfører som "X-Plosive" skal smitte fra ringen til publikum.

Lover tøff kamp
Cotto vs. Judah er en kamp boksetilhengere har sett frem i lengre tid. Begge boksere har tilhørt verdenstoppen i flere år og begge har vunnet titler i både lett-weltervekt og weltervektklassene. Judah har en fortid med varierende kvalitet på sine prestasjoner, men 30-åringen besitter en betydelig erfaring som vil komme ham til gode mot den yngre Cotto.

New York-bokseren har dessuten overtaket i hurtighet og bokser southpaw – en kombinasjon som tidligere har gitt Cotto store problemer. Den mer hardtslående Puerto Ricaneren er likevel oppført som favoritt hos oddsmakere og de fleste eksperter, noe den tidligere verdensmesteren uttrykker misnøye ved.

- Jeg er raskere, jeg slår hardt, jeg er sulten og jeg er selvsikker. Cotto er ukjent utenfor den spansktalende befolkningen, ingen kjenner ham. Alle kjenner Zab Judah og tittelen blir min igjen når vi møtes, uttalte den kjepphøye Judah på onsdagens pressekonferanse.

Tittelforsvareren lot seg imidlertid ikke skremme av eks-mesterens løfter:

- Jeg bryr meg ikke om hvor kjent Judah mener jeg er. Det han bør tenke på er at han kommer til å bli godt kjent med meg når vi møtes i ringen, kontret en den iskalde WBA-mesteren på gebrokkent engelsk.

Ring Magazine rangerer Cotto og Judah henholdsvis som nummer tre og nummer fem i weltervekt (66,8 kilo). Vektklassen regnes av mange som sportens aller sterkeste i dag.

Macho-takter tonet ned
Titteloppgjøret mellom helgens boksere har vært på promotion-stadiet siden mars måned, da WBA-mesteren forsvarte tittelen sin mot tyske Oktay Urkal på hjemmebane. Allerede da satt Judah ved ringside, både i anledning annonseringen av deres kamp, og for å selv se sin neste motstander i aksjon.

I god tradisjon og i henhold til hva journalister forventer, fungerte også annonseringen av helgens storkamp som et startskudd for det nærmest obligatoriske skittkastingsritualet mellom de to leirene. At to boksere fornærmer hverandre i media i ukene før en stor kamp er vanligvis intet mer enn et billig markedføringsknep for å holde interessen oppe, men i dette tilfellet tyder mye på at enkelte fans har tatt fornærmelsene ille opp.

Zab Judah uttrykker forferdelse over flere av kommentarene som kom fra innringende lyttere da han gjestet et populært radioshow i New York tidligere denne uken. Enkelte av dem hadde rasistiske overtoner og oppfordret til tribunebråk.

- Jeg kommer til å ha mine tilhengere der og Cotto kommer til å ha sine. Vi må unngå at det blir bråk. Dette er en kamp mellom to profesjonelle boksere. Kampen er over når den er over, uttalte Judah i et forsøk på å berolige stemningen.

Streng sikkerhet
Arrangørene ønsker for all del unngå at det oppstår en tilsvarende situasjon som var tilfellet ved tungvektskampen mellom Riddick Bowe og Andrew Golota, som fant sted i samme arena sommeren 1996. Den anspente situasjonen mellom supportere fra begge leire endte i opptøyer der 24 mennesker ble bragt til sykehus med skader. Arrangørenes kostnader som følge av hærverk på inventar i arenaen endte på nærmere 35 millioner kroner.

Det er ventet av flere av de samme personene som var tilstede ved Bowe-Golota kampen for elleve år siden også vil være i arenaen ved helgens kamp – Zab Judah kommer nemlig fra samme nabolag og tiltrekker mange av de samme supporterne som Riddick Bowe gjorde i sin tid. Ledelsen ved Madison Square Garden hevder imidlertid at de har tatt lære av episoden i 1996:

- Sikkerheten til de besøkende er vår høyeste prioritet. Vi kommer til å iverksette ethvert tiltak for at alle som befinner seg i arenaen er trygge, forsikrer Joel Fisher, nestleder ved Madison Square Garden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere