*Nettavisen* Nyheter.

Kamphanene snakker sammen

President George W. Bush og president Jacques Chirac møttes i Brüssel mandag.

President George W. Bush og president Jacques Chirac møttes i Brüssel mandag. Foto: Laurent Chamussy (EPA)

President George W. Bush og Frankrikes Jacques Chirac forsøker å finne felles plattform, og har allerede gitt en felles uttalelse om Syria.

22.02.05 08:23

- Dette er min første middag på europeisk jord siden jeg ble valgt til president. Og den er med Jacques Chirac. Det bør fortelle noe, sa president George W. Bush etter middagen med den franske presidenten.

Se web-TV her (abonnement)

Allerede under middagen kom de to presidentene med felles erklæringer. De to fordømte drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. De ba også Syria om å følge resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd om å trekke seg ut av Libanon. I meldingen som ble sendt ut fra Det hvite hus, inkluderte presidentene resolusjonens tekst om å jobbe for et demokratisk Libanon fri for utenlandsk innflytelse.

Når det gjelder Irak-spørsmålet er de to tidligere kamphanene imidlertidig ikke helt i mål. President Bush ønsker med sin turne å få europeerne med på oppbyggingen av Irak. I en tale i Brüssel ba Bush om assistanse i Irak og sa at alle nasjoner har en interesse i å skape et demokratisk Irak ”som vil kjempe mot terror, bli et fyrtårn for frihet og en kilde til stabilitet i regionen.”

Bush fokuserte også på Midtøsten og sa at bade Europa og USA ønsker å se to demokratiske stater, Israel og Palestina, leve side ved side.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.