*Nettavisen* Nyheter.

Kan arve Guantanamo

Foto: (Foto: Ole Berthelsen)

Etterfølgeren til George W. Bush risikerer å arve fangeleiren på Guantanamo.

21.06.06 15:47

HAMBRO (TV 2 Nettavisen): Guantanamo-leiren er en av de mest følsomme sakene i forholdet mellom USA og allierte land som Norge. Men Bush-administasjonen kan ikke love at leiren vil bli stengt.

Under et seminar i Oslo onsdag utelukket ikke USA-ambassadør Benson K. Whitney at president George W. Bush kan komme til overlate problemet til sin etterfølger.

- Vi respekterer at folk ber oss løslate fangene, men da må de kjenne realitetene. Vi er ikke villige til å slippe alle fangene ut, sa han.

Etter møtet med EU-president Jose Manuel Barroso i Wien onsdag gjentok Bush at han gjerne ser Guantanamo stengt . Men farlige fanger ikke bare kan settes på gata, understreket han.

- Om Guantanamo skal stenges er en beslutning presidenten må ta. Tar ikke han den, blir det opp til etterfølgeren hans. Dette er et problem vi må forsette å hanskes med, sier ambassadør Whitney til TV 2 Nettavisen.

Whitney understreket at mange av fangene ikke hadde brutt noen amerikansk lov da de ble tatt. Derfor kan de ifølge Bush-administrasjonen heller ikke stilles for retten.

Lytte
EU har tidligere oppfordret USA til å stenge Guantanamo.

- Vi risikerer å miste sjelen vår, sier Jose Manuel Barroso til International Herald Tribune før toppmøtet med Bush.

- Hvis vi undertrykker borgerrettigheter på grunn av kampen mot terror, vil det være å la terroristene seire, fortsatt han.

Under seminaret i tankesmien Civita innrømmet Benson K. Whitney at Guantanamo har slitt på forholdet til USAs allierte.

- USA har fått mange utfordringer de siste årene, og vært svært aktive. Det har kanskje gjort oss mindre flinke til å lytte, sa han.

Whitney inrømmet at USA har en jobb å gjøre for å overbevise andre land om at Bush-administrasjonens politikk er den riktige.

- På mange områder har vi ikke gjort en god nok jobb i å kommunisere og å lytte. Vi kan ikke regne med at vi vil overbevise alle, men i hvertfall få folk til bedre å forstå grunnlaget for beslutningene vi har tatt, sa han.

Toppmøte

Globalt
Tema for møtet på kafeen Hambro var forholdet mellom Norge og USA. Whitney mente forholdet er blitt mer krevende, men samtidig enda viktigere. Både Norge og USA står overfor globale problemer som terrorisme, masseødeleggelsesvåpen, aids og fugleinfluensa.

- Disse problemene krever globale løsninger. USA og Norge har en unik kapasitet til å jobbe sammen for å løse dem, sier han til TV 2 Nettavisen.

Whitney peker på at Norge og USA er idealistiske nasjoner som deler verdisyn på mange områder. I tillegg har begge landene store ressurser, mener han.

Utveksling
Han understreket at studentutveksling er en viktig forutsetning for å opprettholde de tette båndene mellom USA og Norge.

- Du lærer ikke amerikanerne å kjenne ved å se på MTV, like lite som at du kan lære nordmenn å kjenne ved å se på NRK, sa han.

Jagerfly
Ambassadøren avviste at forholdet mellom Norge og USA står og faller på om Norge kjøper amerikanske kamfly til erstatning for F-16-flyene.

- Jeg selger ikke jagerfly. Jeg selger relasjoner, understreket han.

- En del av problemene både Norge og USA står overfor krever «hard» makt. Jeg håper debatten vil gå på hvordan vi best kan gjøre jobben sammen i Nato og andre forbindelser. Tar Norge et annet valg, betyr ikke det slutten på det gode forholdet, sier Whitney til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.