RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan bli dømt for 29.000 drap

Foto: Jack Dabaghian (REUTERS)
Sist oppdatert:
«Nazisten» John Demjanjuk (89) er erklært frisk nok for rettssak og kan dermed bli dømt for 29.000 drap.

Den angivelige nazist-fangevokteren ble erklært frisk nok til å stilles for retten under en medisinsk undersøkelse i Tyskland, melder Reuters.

89-åringen ble utlevert fra USA til Tyskland i mai måned etter en lang prosess. Han avviser anklagene om at han var fangevokter i dødsleiren Sobibor under andre verdenskrig, og medvirket til drapene på 29.000 jøder.

– Tatt til fange av tyskerne
89-åringen, som bosatte seg i USA i 1952, hevder han ble tatt til fange av tyskerne i sitt hjemland Ukraina under krigen og ble holdt som krigsfange i Tyskland.

Aktorene i München mener 89-åringen er frisk nok til stilles for retten så lenge rettssaken ikke består av mer enn to perioder på 90 minutter per dag.

Familien til 89-åringen, som lider av leddgikt, hevder at han er for syk til å straffeforfølges.

Demjanjuk har gjennom rettsvesenet kjempet mot utlevering fra USA siden anklagene mot ham ble reist for flere år tilbake.

Dømt til døden i Israel
Allerede i 1988 ble Demjanjuk dømt til døden i Israel etter at Holocaust-overlevende hadde identifisert ham som «Ivan den grusomme» – en fangevokter ved dødsleiren Treblinka.

89-åringen ble utlevert til Israel i 1986 da amerikanske myndigheter trodde han var den beryktet nazifangevokteren.

Men Israels høyesterett omgjorde dommen da nye dokumenter fra tidligere Sovjetunionen antydet at «Ivan den grusomme» antakelig var en annen mann, og etter syv år i varetekt ble han frikjent.

Men i mars utstedte påtalemyndigheten i München en arrestordre på Demjanjuk for medvirkning til drap på tusenvis av jøder ved en annen fangeleir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere