RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Kan bli henrettet 1. juli

Sist oppdatert:
Irakiske ledere håper å ha etablert en domstol som eks-diktator Saddam Hussein kan stilles for i løpet av de første månedene i 2004.

Foran verdens TV-kameraer risikerer Saddam Hussein å bli dømt til døden. Allerede til våren kan han stilles for retten, og går det slik enkelte medlemmer av det irakiske styringsrådet vil, blir Saddam henrettet til sommeren.

- Vi får makten 30. juni og han kan henrettes 1. juli, sier Mowaffak Rubaie, som er medlem i det USA-oppnevnte irakiske styringsrådet.

At en rettssak mot Saddam kan starte allerede til våren er raskere enn amerikanske tjenestemenn har forventet, men de irakiske lederne insisterer på at en rask rettergang er svært viktig for irakerne, skriver avisa Washington Post.

- Vi kan ikke utsette dette, sier Rubaie.

- Dette er en vesentlig del av den nasjonale forsoningen. Prosessen kan ikke begynne før mannen på toppen blir brakt for retten, legger han til.

Ifølge Washington Post ønsker de irakiske lederne å stille Saddam for retten for et titall spesifikke krigsforbrytelser i Nord-Irak i løpet av våren. Amerikanske etterretningsanalytikere sier imidlertid at forhørene av den tidligere diktatoren kan vare lenger enn dette, skriver NTB-AFP.

Tidspunktet for rettssaken ble diskutert på et møte mellom styringsrådet og USAs administrator i Irak, Paul Bremer, mandag. Bremer skal ha sagt til de irakiske lederne at en egen rett og egnede varetektsmuligheter må være etablert før Saddam blir overlevert til Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere