*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli Libanon før Sudan

- Det skjer like gale ting i Darfur og Øst-Kongo som det gjør i Libanon hver dag, sier statssekretær Espen Barth Eide. Likevel kan norske soldater havne i Midtøsten før Afrika.

01.08.06 14:21

Til tross for at situasjonen i Darfur og Øst-Kongo er like ille som i Libanon, så kan det hende at norske soldater vil være tidligere på bakken i Midtøsten enn i Afrika. Årsaken er ikke liten vilje til å gå inn i Afrika, men avgjørelsen fra FN kan drøye for lenge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ikke slik at Sudan blir sett på som mindre viktig enn Libanon, og vi diskuterer ikke Sudan opp mot Libanon. Det som er fakta er at man ikke har fått noe FN-vedtak på når en eventuell styrke til Sudan skal stå klar, og dermed kan man ikke utelukke at en operasjon i Libanon kommer før Sudan, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Usikkert om Sudan
Arbeidet med å forberede en FN-styrke til Sudan har selvfølgelig kommet mye lengre enn planleggingen av et eventuelt bidrag til Libanon. Allerede har man begynt å sette opp enkeltelementer som skal være med til Sudan, når reisebeskjeden en gang kommer. Likevel er det ingen som vet – verken i Norge eller i FN – når en slik ordre kan komme.

- Sudan er politisk viktig uansett, men et annet poeng er at det ikke nødvendigvis er de styrkene man forbereder til Sudan som trengs i Libanon. Vi har nå så vidt begynt å se på hva vi realistisk kan bidra med i Libanon, sier Barth Eide.

Klikk på bildet for å forstørre.

MTB-bidrag
Så langt snakkes det mest om å bidra med en gruppe MTB-er. Bakgrunnen for at det er mest sannsynlig å bidra med noe på sjøen er todelt. Hæren har allerede tunge forpliktelser i Afghanistan, i tillegg til at man forbereder et mulig bidrag til Sudan. Luftforsvaret på sin side, er ifølge Barth Eide, ikke spesielt egnet til å operere slik situasjonen ser ut i Sør-Libanon.

- Det er altfor tidlig å konkretisere, men et av alternativene vi ser på er å sende en gruppe MTB-er til området. Slik Libanon og Israel ligger til så deler de jo også sjøgrense. Derfor er det viktig å ha kontroll på dette området. Der tror vi at vi kan bidra, men vi utelukker ikke andre muligheter, sier Barth Eide.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

Deltar ikke for enhver pris
Statssekretæren er opptatt av å understreke at alle planer man legger i departementet nå må betraktes som mulige planer. Det er mange forutsetninger som skal falle på plass før det blir aktuelt å sende norske soldater til Midtøsten.

- Vi er et land som har fartstid i Midtøsten, og derfor er vi jo selvfølgelig interessert i at man får på plass en fredsavtale av noe slag, og gjerne med et internasjonalt engasjement. Det er det ikke fattet noen beslutning om foreløpig, og det kommer jo an på om vi ønsker å delta i den løsningen man kommer frem til. Det kan bli både Nato, EU og FN som blir ansvarlige for en slik internasjonale operasjon, sier Barth Eide.

Utforming viktig
Han peker også på at hva som er målet med en internasjonal operasjon vil ha mye å si for hvem som blir med, og at det også gjelder Norge.

- Så langt har det vært snakket i positive vendinger om en internasjonal styrke, men veien er lang derfra og til noe håndfast. Vi skal ikke begynne å si at vi ikke skal være med, men vi må kunne vurdere underveis, og få stille kritiske spørsmål til hvordan en slik styrke blir seende ut, sier Barth Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag