*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli sendt i Taliban-kamp

Norske soldater kan bli sendt til Sør-Afghanistan for å slåss etter at Isaf tok over ansvaret for regionen mandag.

01.08.06 15:23

Mandag tok Nato over ansvaret for Sør-Afghanistan fra USA. Allerede tirsdag morgen kom meldingen om at tre britiske soldater ble drept i et bakhold. Nå kan norske soldater bli sendt til den samme regionen for å bekjempe Taliban.

- At Nato har tatt over ansvaret for regionen kan bety at den norske hurtige reaksjonsstyrken (QRF) blir sendt sør i landet for å bistå andre Nato-styrker, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, til TV 2 Nettavisen.

Hovedsete i nord
I utgangspunktet vil norske soldater fortsatt ha sitt hovedsete nordøst i Afghanistan, men QRF-en kan måtte bistå andre Nato-styrker hvis man for eksempel skulle få en ny situasjon som man hadde i Meymaneh. Dermed kan norske soldater bli sendt til både områder i sør og i vest.

- De norske styrkene er plassert i Meymaneh og Mazar-i-Sharif, men hvis det skulle bli behov for ekstra bistand, så kan soldatene fra 2. bataljon bli sendt hvor som helst i landet, sier Barth Eide.

I dag står det totalt 480 norske soldater i Afghanistan. 295 av dem tilhører den hurtige reaksjonsstyrken. Der inngår alle støtteelementene til kampgruppen. Forsvaret vil ikke opplyse hvor stor denne kampgruppen faktisk er, men antallet er langt lavere enn de 295 som hele styrken består av.

Dødelige kamper
Den siste tiden har kampene sør i landet rast hardere enn noensinne. Daglig kommer det meldinger om at Taliban-krigere og Nato-soldater som blir drept.

- Norge er det landet som bidrar med flest soldater i Afghanistan sett i forhold til folketall. Når Nato har overtatt ansvaret for sør, så går vi inn i den helheten, men våre styrker forblir plassert i nord. Det er ikke aktuelt å stasjonere norske soldater over tid sør i landet, sier Barth Eide.

Han legger ikke skjul på at det er risiko involvert, spesielt hvis norske soldater blir sendt inn i de betente områdene sør i landet.

- Det er bestandig risiko i internasjonale operasjoner. Vi gjør det vi kan for å redusere disse, men vi kommer aldri ned på et null-nivå. Dette er Natos tøffeste skarpe utfordring noensinne, men de soldatene som deltar i QRF er trent for dette, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag