RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan du straffes for å være anonym på nett?

Foto: Shutterstock (Shutterstock)
Sist oppdatert:
13-åring begikk selvmord etter å ha snakket med anonym person på internett. Slikt får konsekvenser.

Nettavisen har tidligere skrevet om den tragiske saken fra USA der 13 år gamle Megan Meier valgte å ta sitt eget liv etter å ha blitt trakassert av en falsk tenåringsgutt.

Gikk over streken
Saken er kortfattet denne: Lori Drew tok foreldrerollen litt langt etter at hun oppdaget at sin egen datter ble baksnakket av en tidligere venninne. Sammen med datteren opprettet hun en falsk MySpace-profil i navnet «Josh Evans» som etter sigende var en tenåringsgutt.

I samtaler Lori hadde med Megan gjennom profilen til Josh, der flørting ble brukt som middelt, samlet hun «bevis» for denne baksnakkingen. Dette førte i sin tur til at Josh skal ha skjelt ut Megan i svært kraftige ordelag, samtidig som «Josh» offentliggjorde svært intime beskjeder som Megan hadde sendt.

Dette ble for mye for Megan, som hadde en historie med depresjon, og hun valgte å henge seg i skapet i oktober 2006.

Kunne ikke straffes
Faktaene rundt saken er det ingen som benekter, men problemet oppsto når lokale myndigheter ikke kunne finne noen lover i straffeloven som Lori faktisk hadde brutt.

Dette skapte stort oppstyr, og førte til at føderale myndigheter i USA bestemte seg for å gripe inn. De mente at moren hadde brutt føderale lover ved å ha forbrutt seg mot brukerbetingelsene på MySpace. Disse brukerbetingelsene sier at brukerne bare kan oppgi sanne opplysninger om seg selv.

Anser det som hacking
Ved å ha brutt disse retningslinjene, mente myndighetene at hun hadde tilegnet seg «uautorisert tilgang» til MySpaces servere, noe som igjen er ulovlig ifølge «Computer Fraud and Abuse Act» som er ment å stoppe hackere.

I USA er dette per definisjon en mindre alvorlig forbrytelse (misdemeanor), men tiltalen kan heves til "alvorlig forbrytelse" (felony) hvis det skjer i kombinasjon med en annen forbrytelse. I dette tilfellet trakassering.

Kriminelt å bryte brukervilkår?
Denne konklusjonen har fått mange til å se rødt. Som Ars Technica påpeker: Ved å laste opp en video til YouTube som du ikke har rettighetene til, så har du både brutt brukerbetingelsene og begått et opphavsrettsbrudd – og vips så kan du dømmes etter straffeloven.

I november i fjor ble Lori Drew dømt etter dette prinsippet. Konsekvensen ble at ærverdige New York Times stilte spørsmålet om det nå var straffbart å være anonym på internett.

Saken fikk store organisasjoner som normalt ikke samarbeider til å kjempe sammen mot denne dommen, inkludert borgerrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) og den konservative organisasjonen Heritage Foundation.

Har forkastet dommen
Straffeutmålingen var ventet å komme i slutten av forrige uke, men den dukket aldri opp. I stedet ble det klart at dommeren i saken, George Wu, trolig var enig med EFF om at «Computer Fraud and Abuse Act» handlet om å stoppe uautorisert tilgang og tyveri, ikke rene brudd på brukervilkårene – som de aller færreste uansett leser. Den fulle forklaringen fra Wu kommer først senere denne uken.

Dermed ser det ut som at alle som oppfordrer nettbrukere til å aldri operere med sitt fulle navn på internett, faktisk ikke oppfordrer til lovbrudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere