RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DANIEL MUNOZ (REUTERS)

Kan erklære pandemi i dag

Sist oppdatert:
Tysk skole med 27 H1N1-tilfeller og WHO har kalt inn til krisemøte.

Tyske myndigheter har påvist 27 tilfeller av den såkalte svineinfluensaen H1N1 (A) på en skole i Düsseldorf, opplyser helsemyndighetene i North Rhine-Westphalia, melder Reuters.

- Dette tilfellet, som er det mest konsentrerte utbruddet av viruset i Europas største økonomi, ble oppdaget på en japansk skole i byen onsdag kveld, sier talsperson for helsedepartementet, Kathrin Rebbe.

Skolen holdes stengt fram til neste uke og de smittede barna holdes i karantene.

Kalt inn til krisemøte
Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til et krisemøte torsdag for å drøfte situasjonen med svineinfluensaen. Ryktene vil ha det til at de kommer til å erklære den første influensapandemien på 40 år. Den forrige pandemien ble erklært i 1968 i forbindelse med Hongkong-influensaen, som krevde om lag én million mennesker.

Dette kommer i kjølvannet av at Australia har opplevd en enorm økning i antall smittetilfeller den siste tiden. Australia har nå 1200 bekreftede smittetilfeller, noe som er en firedobling på én uke.

En pandemi, som er en verdensomspennende epidemi, blir først et faktum når smitte mellom flere mennesker er utbredt i to regioner i verden.

Les også: Smittet mellom nordmenn
Les også: Svineinfluensa rammer cruisekjempe

Svineinfluensaen oppsto i Mexico i april tidligere i år, og flere tusen tilfeller av viruset har blitt påvist i Nord-Amerika og Sør-Amerika.

Spredt seg til 74 land
H1N1-viruset har spredt seg til 74 land, men WHO har så langt ikke erklært en pandemi.

Onsdag hadde WHO-sjef Margaret Chan samtaler med representanter fra åtte land som har store utbrudd av viruset. Hun sier at situasjonen kan anses som en pandemi, men ønsker klare bevis før hun formelt erklærer en pandemi, melder BBC.

Til tross for at de fleste smittede opplever et mildt sykdomsbilde, har WHO bekreftet 141 dødsfall av 27.737 smittetilfeller.

Hvis WHO beslutter å heve pandeminivået til seks, som er det høyeste nivået, kan dette føre til at produksjonen av vaksiner blir fremskyndet og at flere regjeringer innfører reiserestriksjoner.

WHOs krisekomité møtes i Genève klokken 12.00 torsdag.

Onsdag ble det første tilfellet av smitte mellom to mennesker påvist i Norge. Så langt har elleve nordmenn blitt smittet av H1N1-viruset.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere