RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan få fengsel for blogg om drap

TILTALT: Bloggeren Aleksandr Serebrjannikov (28) - bedre kjent som Bloger51 - er tiltalt for å ha publisert rasistisk, antimuslimsk propaganda på sin nettside. Selv mener han nettsiden ble hacket av noen som ville sverte ham. Foto: Rune S. Alexandersen
TILTALT: Bloggeren Aleksandr Serebrjannikov (28) - bedre kjent som Bloger51 - er tiltalt for å ha publisert rasistisk, antimuslimsk propaganda på sin nettside. Selv mener han nettsiden ble hacket av noen som ville sverte ham. Foto: Rune S. Alexandersen Foto: Rune S. Alexandersen (Nord24)
Ble siden hans hacket?

MURMANSK/OSLO (Nord24): – Jeg kan bli sendt i fengsel eller bli satt på lista over terrorister og ekstremister, forteller Aleksandr Serebrjannikov (28) fra Murmansk til Nord24.

Mandag startet rettssaken mot den kjente og til tider regimekritiske bloggeren fra Kolahalvøya. Ifølge avisa Murmanskij Vestnik kan rettssaken vare i over en måned.

Nord24 møtte ham i Murmansk noen uker før rettssaken begynte. Det skjedde i regi av Barents Press Norge, som tidligere har forsøkt å invitere Serebrjannikov til Norge. Han hadde da utreiseforbud fra Russland på grunn av at etterforskningnen mot ham pågikk.

«Bloger 51» tiltalt

Aleksandr Serebrjannikov, opprinnelig fra byen Apatity, er bedre kjent for å drive nettsiden « Bloger 51» i Murmansk. Nå er han tiltalt og risikerer fengselsstraff for seks linjer med antimuslimsk innhold i et blogginnlegg.

Selv mener han noen hacket seg inn og endret blogginnlegget 20 dager etter det ble publisert.

Blogginnlegget handlet i utgangspunktet om et drap på en restaurant i Moskva, der den muslimske forretningsmannen Adil Nazim-ogly Makhmudov ble offeret. Makhmudov var leder for Murmansk fylke sitt representasjonskontor i hovedstaden.

mars i fjor ble blogginnlegget om drapet postet på Bloger 51-siden.

Nettsiden hacket?

Det er spesielt seks linjer med rasistisk innhold som aktoratet bygger sin sak rundt. De påstår at Bloger 51 har oppfordret til «eggende hat» og «utryddelse av folk på religiøst grunnlag» gjennom formuleringer som at muslimer burde «steriliseres».

Serebrjannikov selv hevder noen hacket seg inn på hans nettside og la til disse seks linjene 20 dager etter at artikkelen opprinnelig ble publisert.

– Siden min ble hacket og noen publiserte en antimuslimsk tekst. Det var også et dos-angrep (datasystem-angrep, journ. anm.) rettet mot meg på samme tid, sier Serebrjannikov.

– Jeg blir kalt en ekstremist på grunn av den antimuslimske teksten som ble publisert på siden min, legger han til.

Kjent som urokråke

Serebrjannikov er kjent som litt av en urokråke i medieverden i Murmansk og får kritikk fra andre journalister i byen som Nord24 har snakket med. De mener hans artikler er anarkistiske, provoserende og mangler troverdighet, og nekter derfor blant annet å invitere ham i studio.

Serebrjannikov ser på seg selv som en mellomting mellom journalist og uavhengig blogger.

– Blogger eller journalist? Det er et stort skille mellom blogging og journalistikk i Russland. Så er spørsmålet: hvem forteller sannheten? Jeg vet ikke, sier han selv.

– En stjerne på himmelen

Serebrjannikov får ros fra blant annet Barents Observer, som mener han er en viktig stemme fra Murmansk i en tid der ytringsfriheten står svakt i Russland.

– Jeg er klar over at han er omstridt blant lokale journalister. Det er viktig å understreke at Aleksandr er mer en blogger enn journalist. Dermed følger han ikke alle spillereglene som vanlige journalister gjør. I en tid der journalistikken i Russland er under press og det frie ord nesten ikke eksisterer, er bloggere en viktig informasjonskilde. Der er Aleksandr en stjerne på himmelen, sier redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer til Nord24.

Ny lov

Nylig kom det en ny lov i Russland som krever at alle som driver nettsider med et visst besøk må registrere seg som tradisjonelle medier. Det rammer blant annet Bloger51.com.

– Det er vanskelig å bedømme rettssaken utenfra, men den kommer i en periode hvor Russland har endret sitt lovverk i forhold til publikasjoner. Bloggere kommer under samme regelverk som mediapublikasjoner hvis de har mer enn 3.000 lesere i uka. Den loven er laget for å stoppe bloggere som Aleksandr.

– Ikke unik sak

– Russiske myndigheter ser at bloggere utfyller tradisjonelle medier. Derfor vil de stoppe dem. Det gjør denne rettssaken spesielt interessant. Dette er en av de første sakene som kommer opp i etterkant av den nye loven, sier Nilsen.

Serebrjannikov sier myndighetene har forsøkt å stenge bloggen hans flere ganger, uten å lykkes. Det er ikke første gang russiske myndigheter forsøker å stoppe bloggere. Aleksej Navalnij er det mest kjente eksempelet. Han vant flere rettssaker, men russiske myndigheter stoppet bloggen hans. Nå publiserer han via utenlandske servere.

Serebrjannikov tror ikke hans sak blir den siste.

– Min sak er dessverre ikke unik, sier Serebrjannikov.

Fikk støtte i retten

På rettssakens første dag ble flere faste lesere av bloggen intervjuet om den nevnte artikkelen med antimuslimsk innhold.

Én av de faste leserne Vladimir Sjerbak, bedre kjent under psevdonymet "Prizrak", støtter Serebrjannikovs versjon om at de seks linjene måtte være plantet av noen i ettertid.

– Jeg ville straks ha lagt merke til det hvis de linjene var der i utgangspunktet, sa han i retten, ifølge Murmanskij Vestnik.

Les flere saker fra Nord24


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere