*Nettavisen* Nyheter.

Kan få nødhjelp av Blair

Foto: Peter Macdiarmid (Pa Photos)

Gordon Brown tapte den siste debatten, men nå får han kanskje nødhjelp av Tony Blair.

30.04.10 11:55

I valgkampens tredje og siste TV-sendte partilederdebatt, var det Labour-leder Gordon Brown som kom dårligst ut, ifølge meningsmålingene.

Leder for De konservative, David Cameron, ble kåret som debattens vinner, mens Liberaldemokratenes Nick Clegg havnet på midten.

Les også: - Jeg gjør ikke alt riktig, noe jeg beviste i går

Den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad mener derimot at Cameron var den store taperen.

- Jeg synes ikke det var noen soleklar vinner, men jeg synes Cameron tapte. Isolert sett så synes jeg han var tannløs. Jeg synes han gjorde en dårligere figur enn forventet, og dette har jo mye å gjøre med forventninger, sier universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Sterk på økonomi
Mustad begrunner dette med at Cameron var svakere på å forsvare sin økonomiske plan enn sine motparter.

Cameron mener en må kutte i offentlig sektor umiddelbart for å håndtere den enorme utlandsgjelden til Storbritannia.

- Men både Labour og Liberaldemokratene har sagt at det er for farlig å ta for mye penger ut av økonomien fordi dette vil ramme sysselsettingen og bedriftene. Brown sier at den risikoen tør vi ikke å ta, og der var han god. Dette kan han fordi han har sittet ti år som finansminister, sier Mustad.

Alle de tre kandidatene sier de vil kutte i offentlig sektor, men ingen av dem har vært konkrete.

- Kutt er ikke noe valgvinnende tema, sier Mustad.

Blair inn på banen?
Ifølge ryktene vil tidligere Labour-leder og statsminister Tony Blair snart gjøre en inntreden i valgkampen for å styrke sjansene til partiet. Hensikten er i så fall å bringe litt karisma og sjarm inn i valgkampen til Labour.

- Den ene mikrofonglippen til Brown for et par dager siden, er nok en grunn til at det kan komme litt nødhjelp fra Blair. Nå prøver de å sende inn de store troppene for å redde de marginale valgkretsene der det vipper mellom partiene, sier Mustad.

Les også: Tabben kan ødelegge valget for Brown

- Det er en desperat handling en uke før valget, men det kan få medieoppmerksomheten vekk fra Brown. Forrige gang skjedde det motsatte, for da var Blair upopulær på grunn av Irak-krigen, og da ble Brown trukket inn i valgkampen. Dette skapte en ny dynamikk, sier Mustad.

Brown har aldri blitt beskyldt for å være karismatisk eller sjarmerende. Og han blir også anklaget for å ha dårlige kommunikasjonsevner. Han fremstår derfor som et motstykke til de forholdsvis unge, karismatiske motkandidatene Cameron og Clegg. Derfor kan det være på sin plass å få inn Blair.

- Dette er det Blair kan. Han er god til å kommunisere og snakke med folk. Jeg tror dette er lurt av Labour, sier Mustad.

Ny Labour-leder?
Det ser ikke ut til at noen av de tre partiene vil få nok stemmer til å få rent flertall. Dermed ligger det an til et såkalt «Hung parliament».

Da er det to muligheter. Den ene muligheten er å danne en koalisjonsregjering hvor man har flere partier som spiller sammen, og da vil Liberaldemokratene spille en avgjørende rolle som vippeparti. Den andre muligheten er at de skriver ut nyvalg til høsten.

Liberaldemokratene har ennå ikke avslørt hvem de eventuelt ønsker å samarbeide med, men Clegg antyder på lang vei at han ikke vil samarbeide med Brown.

- Betyr dette at Labour kan få en ny leder etter valget?

- Alle muligheter er åpne, og den muligheten er også åpen. Hvis Brown gjør det veldig dårlig, så kan det være at han tar sin hatt og går. Og da kan Labour samarbeide med Liberaldemokratene med en annen leder. Men dette ligger langt fram i prosessen, sier Mustad.

Miliband-brødrene
Mustad peker ut Miliband-brødrene som potensielle lederkandidater i Labour. David er i dag utenriksminister, mens lillebroren Ed er energiminister.

- Kan det være at Storbritannias neste statsminister er en Miliband?

- Ja, men dette vil du ikke få uttalelser på nå i Storbritannia. Det er et ikke-tema, understreker Mustad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.