*Nettavisen* Nyheter.

Kan få væpnede vakter på fly i Norge

Foto: TOM MIHALEK (AFP)

Regjeringen vurderer en forespørsel fra USA om å utplassere væpnede vakter om bord på amerikanske fly i Norge.

05.03.11 21:31

Det bekrefter samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) overfor Aftenbladet.

Skal drøftes i Regjeringen
Helt siden 2003 har det vært en dialog mellom Norge og USA om å utplassere slike væpnede vakter, såkalte Air Marshals, om bord på amerikanske fly på norske flyplasser.

- Saken omfatter både Samferdsel, Justis og Utenriksdepartementene. Fram til nå har samtalene mellom de tre departementene vært håndtert på administrativt nivå. Saken skal drøftes i Regjeringen når den er avklart mellom departementene, sier Kleppa til avisen.

Les også: Utelukker ikke vakter på fly fra Norge

USA besluttet å øke antall væpnede flyvakter om bord på amerikanske fly etter det mislykkede terrorangrepet i Detroit første juledag i 2009.

- Lite hensiktsmessig
Da opplyste regjeringen til Nettavisen at de vil ta en ny vurdering på å tillate væpnede vakter dersom det foreligger en ny forespørsel fra amerikanerne.

- Da er det mulig. Vi vurderer alle forespørsler. Men å ha skytevåpen om bord på fly er veldig lite hensiktsmessig i den grad man bruker det i flyet. Hvis sikkerhetssituasjonen fungerer sånn at det er nødvendig med væpnede vakter, så skal flyavgangen innstilles, sa statssekretær i Samferdselsdepartementet, Lars Erik Bartnes, til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.