RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan gå mot EU-krise

Sist oppdatert:
Det blir hard tautrekking når EU-lederne møtes til sin årlige debatt om økonomiske reformer torsdag.

- Det er en reell fare for at EU-samarbeidet skal gå i stå, sier førsteamanuensis Jan Erik Grindheim til TV 2 Nettavisen.

Starten på samtalene har vært preget av gjensidige beskyldninger, påstander om proteksjonisme og kritikk om at reformprogrammet i EU går for sakte fremover.

- Henger etter
Målet for Lisboaprosessen, som ble innledet i 2000, er å gjøre EU til «verdens mest konkurransedyktige og kompetansebaserte økonomi» innen år 2010.

- Her henger man veldig etter, og har ikke oppnådd målene som er satt, sier Grindheim.

Striden står mellom landene som vil åpne for mer konkurranse i EUs indre marked, og dem som vil beskytte nasjonale bedrifter og arbeidstakere i hjemlandet.

- Den viktigste konfliktlinjen akkurat nå går mellom Frankrike og Tyskland. Franskmennene er veldig proteksjonistiske, mens tyskerne ønsker et indre marked med fri flyt av investeringer og kapital, sier Grindheim.

- Det er en viss fare for at EU kan gå inn i en krise der vi får tilbake nasjonal proteksjonisme, sier Grindheim.

Tjenestedirektivet
Både handelsproteksjonismen og det såkalte «tjenestedirektivet» blir viktige temaer ved toppmøtet denne uken. 16. februar ble tjenestedirektivet stemt gjennom i Europaparlamentet, i en sterkt utvannet versjon.

- Opprinnelig skulle folk kunne jobbe i andre europeiske land på hjemlandets premisser. Isteden ble det til at man fritt kan jobbe i andre land, men på arbeidslandets premisser. Dette bryter med en av de «fire frihetene i EU», nemlig fri flyt av tjenester.

- Vil ikke fri flyt av tjenester forverre lønnsvilkårene til arbeidstakere i land som mottar gjestearbeidere?

- Den makroøkonomiske tankegangen er at dette vil jevne seg ut på sikt. Alle forsøk på å skape mer frihet i Europa har blitt møtt av motstand, men alle har gått bra: euroen, det indre marked og nedgang i arbeidsledigheten, sier Grindheim.

- EU-utvidelsen i 2004 har også vist at veksten har tiltatt i de nye landene.

Grindheim underviser om europeisk politikk og EU ved Høgskolen i Agder og Universitetet i Bergen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest