RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha avslørt steinens hemmelighet

Foto: Scanpix/EPA/David Jones
Sist oppdatert:
Britiske kodeeksperter mener de kan ha avslørt sannheten om en 250 år gammel inskripsjon som ifølge tradisjonen skulle vise veien til den hellige gral.

Siden mai i år har eksperter fra det tidligere så berømte etterretningssenteret i Bletchley Park forsøkt å tyde hva inskripsjonen på et gammelt monument i Staffordshire egentlig betyr. Torsdag presenterte de sine konklusjoner for offentligheten.

Etterretningsveteraner
Ledere for ekspertteamet er det aldrende ekteparet Sheila og Oliver Lawn, som jobbet med å knekke Enigma-koden under den annen verdenskrig.

«D OUOSVAVV M» står det på steinen i Shugborough i Staffordshire. Ifølge tradisjonen skal tegnene på en eller annen måte vise veien til den hellige gral.

Arveprins
En av dem som gikk løs på oppgaven med å knekke koden, hevdet nøkkelen til mysteriet var å finne i historien om den sagnomsuste skotten Charles Edward Stuart, som gjorde krav på den britiske kronen i 1745, skriver avisa The Sunday Herald.

Speilvendt?
Ved å se på inskripsjonen gjennom et speil skulle man ifølge denne teorien komme fram til en dato som er sentral i Charles Edward Stuarts liv og som knytter ham til legenden om den hellige gral.

Den hellige gral skal ifølge sagnet være koppen som Jesus drakk av under det siste måltidet.

Kristen sekt
Torsdag lettet ekspertgruppa på sløret og fortalte hva de har kommet fram til i løpet av sju måneders arbeid med å tyde inskripsjonen. De tror ikke steinen viser veien til den hellige gral, men mener tegnene kan være budskap fra en gammel og obskur kristen sekt, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere