Kan ha drapsmannen på video

Store politistyrker jager en mann i 30-årsalderen etter drapet på utenriksminister Anna Lindh. Mannen kan være fanget opp av et overvåkingskamera.

11.09.03 12:03

- Vi leter etter en mann på cirka 30 år, rundt 180 centimeter høy med lys hud og brunt hår i pasjefrisyre. Han var kledd i en grønn militærjakke med en grå hettegenser under, sier informasjonsansvarlig Björn Pihlblad ved polismyndigheten i Stockholm til TV 2 Nettavisen.

Mannen kan være fanget opp av overvåkingskameraer.

- Vi holder fortsatt på å granske alle videoene, men har så langt ikke funnet ham på tape, sier Pihlblad.

Har flere mistenkte
Mannen angrep Lindh mellom rulletrappen og klesbutikken Filippa K i kjøpesenteret NKs 2. etasje.

En rekke vitner fra kjøpesenteret ble avhørt i går kveld, og avhørene fortsetter i dag.

- Vi har noen mistenkte. Vi kommer til å finne den skyldige, sa informasjonssjef Stina Wessling ved politiet i Stockholm i morges.

Flere hundre politifolk slo i går kveld og i natt til mot flere adresser i sentrum av Stockholm. Taktikken er ifølge Expressen den samme som under etterforskningen av Palme-drapet i 1986.

Godt signalement
- Vi har fått flere tips og har et bra signalement. Jeg tror vi kommer til å pågripe gjerningsmannen innen meget kort tid, fortsatte Wessling.

Politiet i Sverige har slått riksalarm, men jakten på gjerningsmannen er konsentrert til Stockholm. I natt har politiet arbeidet med å sette opp lister over mistenkte gjerningsmenn. Flere personer er allerede blitt avhørt.

Fanger på permisjon, psykiatriske pasienter og kjente veskenappere er blant de mistenkte.

- Vi har stor kunnskap om hva slags personer som kan utføre en slik ugjerning. Signalementet gjør at flere politifolk har ideer om hvem det kan være, sier Wessling.

Politiets teknikere jobbet i natt på spreng for å sikre biologiske spor etter attentatmannen.

Var truet
Anna Lindh hadde som utenriksminister ikke fast livvakt, i Sverige er det som i Norge kun statsministeren som kontinuerlig følges av sikkerhetsfolk. Andre ministre får livvakt når trusselbildet vurderes slik at det er nødvendig.

- Lindh har ikke mottatt trusler den siste tiden, men hun har hatt livvakt en rekke ganger, senest for et par uker siden, fortellerinformasjonsdirektør Staffan Kellerborg ved Rikspolisstyrelsen til TV 2 Nettavisen.

Lenge kritisk
Natt til torsdag kjempet legene for å stanse de store blødningene fra Lindhs alvorlig skadde lever. Hun måtte få tilført blod under den langvarige operasjonen, som begynte ved 17-tiden onsdag og fortsatte utover i nattetimene torsdag.

Torsdag morgen ved 05.20-tiden ga kroppen opp. Den 46-årige utenriksministeren døde av skadene hun var påført av knivstikk. Den offisielle meldingen kom kort etter klokken ni torsdag forrmiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.