RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha hatt apesex

Sist oppdatert:
Menneskelige forfedre og sjimpansen kan ha vært mer enn bare gode venner.

Ifølge en artikkel publisert i tidsskriftet Nature kan tidligere forskere ha undervurdert likheten i genene til mennesker og sjimpanser.

Tidligere er det antatt at sjimpanse og mennesker skilte lag for omkring sju millioner år siden. En studie ledet av David Reich fra Broad Institute og Harvard Medical School's Department of Genetics foreslår imidlertid at dette skjedde om lag en million år senere.

- Undersøkelsen viste uventede resultater om hvordan vi skilte lag med våre nærmeste slektning, sjimpansen, sier Reich til Los Angeles Times.

Rotete skillsmisse
Ikke bare viser forskningen at våre forfedre kan ha skilt lag med sjimpansen senere enn antatt. Mennesker og sjimpanser kan en lengre periode ha hatt sex med hverandre før de to artene skilte lag for godt.

Forskerne undersøkte mer enn 20 millioner genetiske koder fra mennesker, sjimpanse, gorillaer og andre primater. Separasjonsperioden mellom mennesker og sjimpanser anslås å kunne ha vart i opptil én million år.

Ifølge genetiske koder er sjimpansen den nærmeste slektningen til mennesket. I stedet for at det har skjedd et «rent brudd mellom artene, kan det se ut til at skillet har hatt mer preg av en rotete skillsmisse.

Hybrid-variant
X-kromosomet viste størst likhet mellom artene viste forskningsarbeidet. Dette tyder på at mennesker og sjimpanser har fortsatt å sex med hverandre etter et opprinnelig brudd, og at det ble skapt «hybrider». Imidlertid slås det ikke fast at dagens mennesker stammer fra «hybrid»-varianten.

Oppdagelsen har skapt entusiasme blant forskere, men er også møtt med skepsis. Antropolog Jeffrey H. Schwartz ved universitetet i Pittsburgh mener imidlertid Reich og hans forskerteam kan ha undervurdert likhetene mellom mennesket og andre primater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere