RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha løst gåten om krybbedød

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
To amerikanske forskere mener å ha funnet årsaken til krybbedød. Les løsningen deres her.

Nevropatologen Hannah Kinney og nevrologen David Paterson har ledet et studie ved et barnesykehus i Boston og Harvard Medical School, der de undersøkte 31 barn som hadde dødd i krybbedød. Sammenligningen med ti barn som døde av andre årsaker, ga tydelige pekepinner på at serotonin -nivået kan være løsningen på hele gåten, skriver forskning.no.

- Vi kommer med sterke bevis på at krybbedød er et biologisk problem, og at hjernestammens serotoninsystem er et godt sted å fokusere videre forskning, sier Paterson ifølge forskning.no.

For da forskerne undersøkte hjernen til barna, fant de uregelmessigheter i nervecellene som lager og bruker serotonin. Stoffet styrer en rekke livsviktige funksjoner i kroppen og overfører informasjon fra nervene til hjernen. Spesielt viktig er det iforhold til kroppens gjenkjennelse av karbondioksid.

For når spedbarn får dyna over seg mens de sover, gjenkjenner hjernen at kroppen puster inn karbondioksid de nettopp har pustet ut. Hjernen styrer kroppen til å handle, ved å fjerne dyna fra ansiktet. Men for barn med lavt serotonin-nivå, registreres ikke karbondioksiden på samme måte. Dermed blir barnet kvalt.

De oppsiktsvekkende funnene er ennå ikke bevist som reelle, men forskerne håper at de kan utvikle et diagnostisk verktøy som kan løfte teorien opp på et høyere nivå. Håpet er å til syvende og sist utvikle medisin mot krybbedød.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere