RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha sendt fanger til tortur

Foto: Scanpix
Norske diplomater er bekymret for krigsfanger i Afghanistan.

I et notat fra den norske ambassaden i Kabul, som Klassekampen har fått tilgang til, uttrykker diplomatene bekymring for at fanger overlevert fra de internasjonale styrkene kan bli utsatt for tortur i afghanske fengsler.

- Det som spesielt har vakt oppmerksomhet er graden av mishandling og tortur som foregår på afghansk side, spesielt av NDS [afghansk etterretning] etter at fangene er overført fra internasjonale og militære styrker, skriver ambassaden ifølge Klassekampen.

Elektrosjokk
Siden norske soldater er med i ISAF-styrkene, betyr dette at norske styrker kan ha overlevert fanger som deretter har blitt torturert av den afghanske etterretningstjenesten.

Torturmetodene som benyttes i disse fengslene er blant annet elektrosjokk, kvelning, pisking og utsulting, ifølge Klassekampen.

Skulle sikre fangene
I oktober i fjor underskrev forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen en avtale med den afghanske regjeringen som skulle sikre human behandling av krigsfanger. I forbindelse med dette uttalte hun at norske styrker ikke hadde arrestert mer enn en håndfull afghanere i 2006.

I etterkant har det kommet fram at den afghanske menneskerettskommisjonen, som ifølge avtalen skulle få tilgang til å inspisere fengslene, nektes adgang til fangene som er under forhør, ifølge Klassekampen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere