Gå til sidens hovedinnhold

Kan hamstre sprit og røyk

Nye tollregler gjør at svenskene fra torsdag kan ta med seg så mye sprit og røyk de vil fra andre EU-land. Kravet er at varene er til privat bruk.

De nye reglene betyr at begrensningene på tollfri import fra resten av EU forsvinner fra 1. januar 2004. Man må imidlertid klare å overbevise tollerne om at man bare har med seg varer til eget bruk.

- Hvis det virkelig dreier seg om varer til eget bruk, har vi verken rett eller lyst til å gripe inn, sier Sven-Peter Ohlson i det svenske grensevernet overfor Stockholm-avisen Expressen, melder NTB.

Privar fest

Det svenske Tullverket har fått mye hodebry under granskingen av de nye reglene for tollfri innførsel. Det fins nemlig ingen metode for å skille mellom reisende med stort privat forbruk og smuglere med kommersielle interesser.

For de reisendes vedkommende kan det være nok å vise til planer om en stor privat fest. Men da bør man ikke være festmenneske av slikt format at man importerer røyk og drikkevarer hver uke, såkalt festfiksing vil ikke bli godkjent, understreker Ohlson.

Beregner forbruket

De nye retningslinjene i Sverige blir nå de samme som i resten av EU, og bygger på det beregnede forbruket av alkohol og røyk i en familie i løpet av et halvt år.

Det betyr 10 liter sprit, 20 liter hetvin, 90 liter bordvin og 110 liter øl. I tillegg kommer 800 sigaretter, 400 sigarillos, 200 sigarer og 1 kilo røyketobakk som enten kan brukes til rullings eller i pipe.

- Forutsetningen for å få innføre disse mengdene, er at man reiser til utlandet og henter varene selv. Import av vin og sprit over internett vil fortsatt være ulovlig, sier Sven-Peter Ohlson til Expressen.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus