RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ikke bli verre enn Berlusconi

Sist oppdatert:
Vi kan endelig si farvel til klovnen Silvio Berlusconi, som etterlater seg en italiensk økonomi i krise, skriver Are Slettan i en kommentar.

(NA24 KOMMENTAR): Onsdag avgjorde den italienske høyesteretten det svært jevne valget i landet, og dermed ligger det an til at Romano Prodis venstreorienterte blokk kan overta etter Silvio Berlusconi, som til nå har nektet å innrømme nederlaget. Det er betegnende at Berlusconi selv i sin sorti fra statsministerkontoret klarte å lage kaos og komedie.

Berlusconi har gitt vitsemakere og aviskommentatorer mye å drive med. Men ellers har resultatene vært dårlige. Selvsagt skal ikke Berlusconi få skylden for alt som er galt i Italia. Men i det minste kan man konstatere at Berlusconi, Italias rikeste mann, ikke har klart å overføre sine evner som forretningsmann til politikken gjennom fem år som Italias definitive leder.

Den italienske økonomien viser elendig vekst, landet står for en stadig lavere del av internasjonal handel, statsgjelden er tyngende, sysselsettingen er lav, og en demografi preget av stadig flere eldre og færre unge vil garantert gi store problemer fremover.

Bruttonasjonalproduktet i landet økte i 2005 med ubetydelige 0,1 prosent. Snittet de siste fem årene, Berlusconis tid ved roret, er 0,7 prosent, svakest av alle landene i eurosonen.

Selv sammenlignet med land som Tyskland og Frankrike, ikke akkurat vekst-tigre, er den italienske økonomien svak.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Italia er et fantastisk turistland, lager verdens råeste sportsbiler og er på mange måter selve oppsummeringen av det gode liv. Men store deler av økonomien er kjørt fast i gamle vaner og sviktende konkurranseevne i forhold til for eksempel Øst-Europa og Asia. Teko-industrien er ett eksempel. Svaret fra italienske politikere har primært vært rop om tollbeskyttelse.

Det er rimelig klart at Berlusconi ikke har vært noen suksess som statsminister, så det er nesten unødvendig å gå inn på ham som person for å ønske Prodi hjertelig velkommen.

Men hans krumspring for å skjerme seg selv fra juridisk granskning av korrupsjon, regnskapsjuks og skattesvik, levner italiensk politikk liten ære.

Det hører heller ikke hjemme i et av Europas viktigste land at statsministeren kontrollerer det aller meste av både privat og statlig TV, og bruker mediet for å fremme seg selv og sin politikk.

Og da trenger vi ikke en gang å nevne alle de ville utsagnene og raritetene, som hans gjentatte utsagt om at kinesiske kommunister kokte barn for å lage gjødsel, åpenbart for å henge slike redselshistorier på Prodi, som har det kommunistiske partiet som en del av sin plattform.

Eller hans beskrivelse av et tysk medlem av EU-parlamentet som en nazistisk vakt i en konsentrasjonsleir. Seg selv, derimot, har han beskrevet som italiensk politikks svar på Jesus.

Den finske presidenten Tarja Halonen mente Berlusconi at han kunne overbevise med sin playboy-sjarm.

Det er slett ikke sikkert at Romano Prodi er den ideelle statsminister i Italia, men han klarer neppe å gjøre en verre jobb enn Silvio Berlusconi.

Are Slettan er tidligere redaktør i TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere