RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan Jurassic Park bli virkelighet?

Foto: ADRIAN DENNIS (AFP)
Forskere rekonstruerer evolusjonen.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskere nærmer seg en ny metode for å rekonstruere DNA fra utdødde dyrearter. I et nytt prosjekt gjenskapes en evolusjonsprosess, skriver Livescience.

Les også: Overlevde meteoren

Slektstre
Denne studien bygger på tidligere studier hvor man har rekonstruert gener gjennom å gå tilbake i historien og sett på familietreet til genene, altså på hvilken måte de har endret seg evolusjonært.

- Det er som når historiske lingvister studerer grammatikk og uttale av urgamle ord ved å tolke sammenhengen med moderne ord. Forskjellen er at vi driver med DNA-alfabetet, sier Eric Gaucher, paleogenetist ved Institutt for teknologi i Georgia, USA, til Livescience.

Les også: Dette er det første landdyret

Evolusjon
Den videreutviklede metoden går ut på å blande de rekonstruerte genene for et protein med moderne bakterier. I dette tilfellet injiserte forskerne den rekonstruerte genkoden i en moderne E.coli bakterie.

- Bakterien blir syk. Genkoden gjelder et essensielt protein, men den utraderte versjonen trives i 55 grader, mens E.coli foretrekker 37 grader, sier Gaucher.

Dermed kan forskerne studere det evolusjonære presset som oppstår for at den rekonstruerte genkoden skal tilpasse seg et kaldere miljø. På den måten vil de vise at evolusjon kan gjenskapes og ikke kun skjer ved tilfeldighet.

Les også: Denne musa døde for 16 år siden

Comeback for mammuter?
En metode for gjenopplivning av utdødde arter vil innebære at forskerne tar DNA fra en utdødd art og blander det med moderne livsformer. I november lyktes det forskere å rekonstruere DNA til mammut, slik at det i teorien skal være mulig å gjenskape det utdødde dyret.

Forskerne kan ikke på samme måte gjenopplive DNA fra dinosaurer, slik som i filmen Jurassic Park. Til det er DNAet rett og slett for gammelt. Derfor må forskere støtte seg til DNA fra nyere, utdødde skapninger, som mammut.

Den nye metoden går lenger, fordi man i prinsippet man kan rekonstruere DNA fra arter som hvor det ikke finnes bevart genmateriale. Foreløpig er dette imidlertid kun mulig med enkle molekyler.

- Jeg tror det nå er mulig å gjenskape molekylært liv med den nye metoden, selv om det foreløpig bare er mulig med en eller noen få molekyler om gangen, sier forsker Belinda Chang fra universitetet i Toronto, til LiveScience.

Forskningsarbeidet er en del av romorganisasjonen NASA sitt astrolobiologiprogram «Exobiology and Evolutionary Biology program», og ledes av Eric Gaucher og Betul Kacar.

Har du sett ny interessant naturforskning? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere