RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan lage usynlighetskappe

Sist oppdatert:
Forskerne vil ikle seg Harry Potters usynlige kappe i løpet av 18 måneder.

Forskere i Storbritannia og USA mener de vet hvordan de skal lage en usynlighetskappe som den Harry Potter arvet etter sin far. Nå ber de om hjelp til å utvikle stoffene som må til, melder AP.

Nøkkelen er kunstig produserte materialer som styrer lys og andre former for elektromagnetisk stråling rundt et objekt, noe som gjør at det ikke synes.

- Er det science fiction? Vel, det er teori – og det gjør det allerede til noe annet enn science fiction. Det er teoretisk umulig å gjøre de tingene Harry Potter gjør, men det som står i veien for oss nå er våre evner som ingeniører, sier fysiker John Pendry ved Imperial College i London.

Han er en av medforfatterne i en studie som ble lagt ut på nettstedet Science torsdag.

- Dette er svært spennende vitenskap og en spennende idé, og den baserer seg på solid matematisk og fysisk basis, sier professor Nader Engheta ved University of Pennsynlvania. Engheta har selv forsket på usynlighet gjennom å bruke nye såkalte metastoffer.

Metastoffene kan tilpasses så de bøyer elektromagnetiske stråler – for eksempel radiobølger og synlig lys – i en hvilken som helst retning. På samme måte som en elv glir rundt en glatt stein ville lys og andre former for elektromagnatisk stråling streife kappen og flyte rundt den. Det vil tilsynelatende la den som ser på få evnen til å stirre rett gjennom kappen.

Foreløpig finnes kappen kun i fantasiene til Pendry og hans medsammensvorne, men Pendry mener det kan være mulig å framstille den i løpet av 18 måneder. Han oppfordrer andre forskere til å leke med disse ideene.

Skjønt, kappe og kappe.

- Hvis vi skal være realistiske, vil en slik kappe måtte bli relativt tykk. Skjold er kanskje et mer passende ord, sier Pendry.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere