Gå til sidens hovedinnhold

Kan miste 2000 øyer

Indonesia kan drukne fordi skogene hogges.

Ifølge en rapport sponset av Verdensbanken og Storbritannia er Indonesia blant de tre landene i verden som slipper ut mest klimagasser. Grunnen er den raske avskogingen som foregår ved hugging av regnskogen og hyppige skogbranner i landet, melder Reuters.

Les også:
- Klimarapporten er urovekkende
Kan miste 2000 øyer
Verdens største terrorist?

Dette kan du gjøre på miljødagen

På klimakonferansen i Tromsø mandag uttalte det indonesiske miljøverndepartementet at 2000 av landets 17.000 øyer kan drukne innen 2030 dersom havet fortsetter å stige som en følge av issmelting.

Rammes hardt
Rapporten kom mandag, i forkant av G8-møtet i Tyskland og verdens miljødag 5. juni.

Klimaendringene har allerede rammet øylandet hardt, og får skylden for tørke, oversvømmelser og tidevannsbølger de siste årene.

- Dette kan skade jordbruk, fiske og skogbruk i landet, og true matsikkerhet og inntektsgrunnlag, slår rapporten fast.

Også landets unike artsmangfold kan bli påført ubotelige skader. Den indonesiske regnskogen er blant annet hjemmet til orangutangene, som kan stå i fare for å dø ut dersom avskogingen fortsetter.

Versting
Men utviklingslandet Indonesia er også en klimaversting. Bare USA og Kina slipper ut mer klimagasser årlig enn Indonesia. USA slipper med sine 6005 billioner tonn årlig likevel ut nesten dobbelt så mye CO2 som Indonesia.

Ulovlig hogst og planting av palmeoljeplantasjer gjør at regnskogen i Indonesia stadig minker. Det tropiske landet har allerede mistet over 70 prosent av sine skoger, og noen miljøvernere advarer om at skogen kan være helt borte innen 15 år. Årlig plages landet med enorme skogbranner, som ofte er påsatt av bønder og plantasjeeiere.

Indonesia har ratifisert Kyoto-avtalen, og skal være vertskap for det neste årlige Kyoto-møtet i desember i år.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget