Kan sende kometer på kurs mot jorden

Foto: Anthony Wesley

Inntil nylig trodde forskere at Jupiter kun beskyttet jorden mot faretruende objekter.

14.06.10 13:59

I forrige uke ble Jupiter truffet av et himmellegeme som ville ha utslettet hele sivilisasjonen dersom jorden hadde blitt utsatt for det samme.

Jupiter er den største planeten i vårt solsystem, og er 318 ganger større enn jorden. Dermed har planeten en enorm tyngdekraft som kan trekke til seg kometer som i utgangspunktet var på kollisjonskurs med jorden.

- Inntil i vinter så regnet man med at Jupiter ikke beskyttet oss så mye mot asteroider, men mot kometer. Det er fordi kometene kommer utenfra solsystemet og krysser Jupiters bane. Sånn sett tar Jupiter av for en del for jorden, og mange forskere har sagt at vi er heldige fordi vi har Jupiter der, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

Endrer banen til objekter
- Men. Det er noen som i vinter har sett nærmere på dette. Det er riktig at Jupiter med sin tyngdekraft soper opp en del objekter, men den klarer også å endre banen til andre objekter, slik at de kan komme på kollisjonskurs med jorden.

- Så i sum av summarum spiller det ingen rolle om den er der eller ikke. Den beskytter oss mot noe, men sender andre objekter mot oss.

- Men man kan dra den enda lenger. Det er Jupiter som gjør at det finnes et asteroidebelte mellom Mars og Jupiter, og uten asteroidene ville det ikke vært asteroidenedslag på jorden, sier han.

Tyngdekraften til Jupiter skal nemlig ha sørget for at alle disse asteroidene ikke samlet seg og dannet en planet. Det var blant annet en asteroide som tok livet av dinosaurene.

Les også: - Ville trolig ha utslettet vår sivilisasjon

Har ikke sett noen mørk flekk
Torsdag forrige uke ble Jupiter truffet av et himmellegeme. Ettersom Jupiter er en gassplanet uten fast overflate, oppsto det ikke noe krater. Men astronomer har ventet på å kunne observere en mørk flekk. Astronomene forventet at det skulle dannes en ekspanderende sky av mørk røyk og støv i atmosfæren.

- Vi har ikke sett noen mørk flekk etter nedslaget. En mulig forklaring er at det skjedde på et belte på Jupiter, som heter SEB (sørlig ekvatorbelte). Jupiter er preget av fargerike bånd og dette båndet har forsvunnet for noen måneder siden, noe som skjer med års mellomrom. Det kan være høye skyer som skjuler beltet og det kan være at det er disse skyene som skjuler de mørke flekkene, sier Røed Ødegaard.

Slike kollisjoner med Jupiter er bare registret to ganger tidligere.

Det skjedde henholdsvis i juli 1994 og i juli 2009. Første gang dundret mer enn 20 biter av kometen Shoemaker-Levy/9 inn i planeten.

Mens i fjor sommer kolliderte et ukjent objekt med Jupiter og etterlot en stor mørk flekk som var synlig i flere måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.