Kan sende spesialsoldater

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

Norske spesialsoldater kan likevel bli sendt til Sør-Afghanistan.

29.11.06 10:57

Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Forsvaret vurderer hvordan Norge kan bidra med hjelp til Sør-Afghanistan. Blant alternativene som vurderes er spesialstyrker og etterretningsfolk, skriver Dagsavisen.

- Vi har sagt tidligere at vi har en løpende vurdering av hva vi skal gjøre i Afghanistan, inkludert bidrag i sør, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet til Nettavisen.

Ett av flere valg
Han understreker at å sende spesialsoldater bare er ett av flere alternativer som blir vurdert. Vakthold og sikring, etterretning og overvåking av luftrommet er også blant oppgavene Norge kan ta på seg, sier han.

Telemarkbataljonen
Under Nato-møtet i Riga tirsdag ble det klart at Norge kommer til å ta over ansvaret for driften av flyplassen i Kabul. Samtidig stilles 400 soldater fra Telemarkbataljonen til disposisjon for Natos utrykningsstyrke på 25.000 soldater. Styrken blir operativ fra nyttår. Soldatene skal ikke brukes i Afghanistan, men være del av Natos stående utrykningsstyrke.

Se video fra TV 2 Nyhetene her

Nøkkelen er det sivile
Barth Eide understreker at Norge fortsatt legger stor vekt på oppbyggingen av det sivile samfunnet i Afghanistan.

- Nøkkelen til fred i sør er at Riga-møtes lykkes, og lar FN få en mer sentral rolle, sier han.

- Mange afghanske ledere i dag er gamle krigsherrer, involvert i narkotikatrafikk, korrupsjon og andre forbrytelser. Nå sitter de i høye stillinger. Det opplever afghanere som dypt skuffende, og gir Taliban økt støtte, sier Barth Eide.

Angrep mot alle
USAs president George W.Bush sa tirsdag at et angrep på en er et angrep på alle Nato-land i Afghanistan. Uttalelsen ble sett på som en klar oppfordring til alle Nato-landene om å bidra til operasjonen i sør.

-Jeg velger å tolke det som en kollektiv forpliktelse som ligger i at Nato har tatt på seg ansvaret for ISAF-operasjonen og hele Afghanistan, sier Barth Eide.

-Det er originalt å hevde at Nato-operasjonen i Afghanistan omfattes av artikkel 5 i Nato-traktaten, sier Barth Eide, og peker på ta artikkelen er ment å omfatte et angrep på et Nato-land, ikke angrep på Nato-styrker engasjert i Afghanistan.

-Et angrep mot et Nato-land utløser andre forpliktelser enn når Nato tar på seg en forpliktelse på vegne av FN i Afghanistan, fortsetter han.

Nødsfall
Toppmøtet i Riga fortsatte onsdag. Nto-landene er enige om å bidra med hjelp til Sør-Afghanistan i tilfelle en krise, men Tyskland, Frankrike, Italia og Spania insisterer på at de ellers ikke vil sende soldater til uroområdene i sør og øst, melder AP.

- Det er standpunktet vi har stått på hele tiden, sa Italias statsminister Romani Prodi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.