RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan servere rentehopp i kveld

Sist oppdatert:
Tålmodig eller ikke tålmodig. Det er spørsmålet når ekspertene benker seg for å høre på USAs sentralbanksjef Alan Greenspan i kveld.

Ekspertene regner det som lite trolig at kveldens rentemøte i den amerikanske sentralbanken FED ender med rentehopp.

Ingen tør likevel helt å utelukke at det kan skje. Makrotallene den siste tiden viser at den amerikanske økonomien er på full vei ut av den økonomiske nedturen. Likevel har renta ligget uendret på rekordlave 1,0 prosent siden juni i fjor.

Samtidig venter markedet at sentralbanksjef Alan Greenspan benytter anledningen til å signalisere at perioden med rekordlave renter går mot slutten.

Greenspan har tidligere bedyret at sentralbanken i verdensøkonomiens lokomotiv nummer én er tålmodig i rentesettingen. Og det er akkurat formuleringene i sluttdokumentet det er knyttet spenning til denne gangen.

Ifølge makrosynserne er det gode muligheter for at FED endrer grunnholdningen fra såkalt «easing» til nøytral. Det betyr at sentralbanken ser det som like sannsynlig med rentekutt som rentehopp i tiden framover. Reelt sett betyr det at FED innstiller seg på å skru opp renta.

Nordea Markets skriver i dagens morgenrapport at Greenspan trolig vil forsøke å balansere fremstillingen, slik at markedet ikke skal føle seg altfor sikre på at renta vil bli hevet ved neste anledning.

«Derfor kan det være mer usikkert hvor vidt formuleringen om tålmodighet blir stående eller ikke. Blir den stående, kan det trekke rentene litt ned. Fjernes formuleringen om tålmodighet, kan rentene trekke opp fordi markedet da vil kunne begynne å tro på renteoppgang allerede i juni », heter det i rapporten.

Beslutningen fra FED kommer klokken 20.15 tirsdag kveld.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere