Kan slippe ut etter få år

Foto: AFP (AFP)

Rettseksperter mener Josef Fritzl (74) kan slippe ut allerede etter ti eller fem år i fengsel.

09.03.09 10:38

Om en uke starter rettssaken mot Josef Fritzl i den østerrikske byen St. Pölten. Det er satt av fem dager til rettssaken som vil høste enorm oppmerksomhet verden over.

Fritzl holdt datteren Elisabeth fanget i kjelleren i Amstetten i 24 år og gjorde henne gravid med syv barn. Ett av barna døde like etter fødselen, og aktoratet har lagt ned påstand om at Fritzl kunne ha reddet livet til barnet dersom han oppsøkte legehjelp.

Fritzl står tiltalt for voldtekt, incest, slaveri, frihetsberøvelse og drap. Strafferammen for disse forholdene utgjør til sammen livstid i fengsel.

- Det er skandaløst
Flere rettseksperter hevder det vil være umulig å dømme ham for drap. For voldtektstiltalen, som har den største strafferammen, kan Fritzl risikere 15 års fengsel. Men med god oppførsel og prøveløslatelse kan Fritzl være ute allerede etter ti år, eller til og med fem år, skriver The Times.

- Det er en spektakulær kriminell handling som ikke står i forhold til sanksjonene som er nedfelt i vår foreldede straffelov, sier Raoul Wagner, en advokat i Wien som kjemper mot et straffesystem som han mener beskytter de kriminelle og ikke ofrene.

- Det er skandaløst. Det finnes ingen garanti for at Fritzl, dersom han blir en gammel mann, ikke kommer til å utgjøre en trussel for kvinner igjen, sier han.

- VIlle beskytte datteren
Fritzls advokat vil legge fram et oppsiktsvekkende forsvar basert på at 74-åringen sperret datteren inne for å beskytte henne. Fritzl hevder datteren var seksuelt aktiv i ung alder, drakk alkohol og brukte narkotika.

- Han er ikke et monster. Han elsket datteren på sin egen måte, sier Fritzls advokat Rudolf Mayer.

Ifølge Mayer vil Fritzl erkjenne straffskyld for de fleste tiltalepunktene, men vil nekte straffskyld for drap, melder BBC.

Elisabeth kommer ikke til å være til stede under selve rettssaken, men skal avlevere vitneutsagn via et videoopptak. Her skal hun ha fortalt at overgrepene startet allerede da hun var elleve år gammel. I tillegg skal Fritzl ha skadet Elisabeth fysisk, men hun ønsker ikke å utdype hvordan.

Hun led store psykiske problemer i ungdommen, begynte etter hvert med selvskading og led et enormt vekttap. Hun skal ha veid 35,5 kilo da hun ble sperret inne i kjelleren som 18-åring.

Hadde rotter i kjelleren
Videre skal hun ha fortalt at det til tider var store rotter i fangekjelleren, og ved én anledning klarte hun å drepe én av dem ved å slå den i hjel med en bøtte.

Saken blir beskrevet som den verste kriminalsaken i Østerrike siden andre verdenskrig, og påtalemyndigheten ønsker at det nasjonale marerittet skal komme til en ende så raskt som mulig.

Det verserer rykter om at det er inngått en avtale mellom aktoratet og den tiltalte. Avtalen skal angivelig gå ut på at Fritzl ikke får lov til å anke saken, og til gjengjeld skal han få lov til å velge fritt hvilket fengsel han skal sone i, skriver The Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.