RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan stoppe Kosovo-avtale

Foto: VISAR KRYEZIU
Sist oppdatert:
Russland kan benytte seg av sin vetorett i Sikkerhetsrådet for å stoppe Kosovo-avtalen.

I en presseuttalelse fredag motsetter Russland seg forrige ukes forslag fra FNs fredsdelegasjon i Kosovo om at den Serbiske provinsen bør bli selvstendig.

- Det internasjonale samfunnets forsøk på å avgjøre Kosovos videre framtid må respektere de politiske realitetene i Serbia, og ikke sette falske frister, sier Russlands utenriksdepartement i uttalelsen.

Russland og Serbia har alltid hatt sterke bånd, og Russland kan nå benytte seg av sin vetorett i FN.

- Den russiske siden understreker behovet for at begge parter og de internasjonale meglerne smører seg med tålmodighet når de vil komme fram til en løsning, og respektere Serbia og resultatet av det nylig avholdte valget, heter det i uttalelsen ifølge Reuters.

Valget 21.januar var det første siden Serbias union med Montenegro ble oppløst i 2006.

Uavhengighet for Kosovo
Samtaler om Kosovos fremtidige skjebne har pågått i en årrekke uten at de to sidene har kommet nærmere en løsning.

Fredag 2. februar la FNs spesialutsending til Kosovo, Matti Ahtisaari, fram sitt forslag om en varig løsning for den serbiske provinsen.

Ahtisaari foreslo de første stegene mot et fritt Kosovo, og selv om han ikke brukte ordet uavhengighet under pressekonferansen i Pristina, er det forstått at FNs forslag vil innebære et første skritt mot et selvstendig Kosovo.

Planen ble forkastet av den serbiske presidenten.

- Jeg fortalte herr Ahtisaari at Serbia aldri vil akseptere et uavhengig Kosovo, sa Serbias president Boris Tadic etter møtet med FNs utsending.

Møte i Wien
Men Ahtisaari har ikke gitt opp muligheten for kompromiss. Han vil ha partene til Wien 13. februar for å diskutere forslaget.

- Jeg er villig til å vurdere kompromiss, og jeg vil høre på partenes synspunkter. Deretter vil jeg legge frem mitt endelige forslag for FNs sikkerhetsråd, sier Ahtisaari.

Kosovo, som har stor betydning i den serbiske nasjonale bevisstheten, har i praksis vært en FN-styrt provins siden 1999. Kosovo-albanerne ønsker full uavhengighet fra Serbia, mens Serbia insisterer på at Kosovo tilhører dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere