Kan trekke seg fra Vest-Irak

USA vurderer å trekke sine soldater fra Vest-Irak etter harde kamper med opprørere. Se oppørernes video her.

29.11.06 15:46

De amerikanske soldatene i den sunniarabiske Anbar provinsen har vært involvert i harde kamper med opprørere, og mange amerikanere har blitt drept.

En militærkilde sier til den amerikanske tv-stasjonen ABC at forsvaret vurderer å flytte soldater fra Anbar provinsen til i hovedstaden Bagdad.

– Dersom vi ikke kan gjøre en bedre jobb i Anbar provinsen, hva vi gjør der da? sier en militærkilde til ABC.

I tillegg vurderer Pentagon å øke det totale antallet soldater i Irak med inntil 18.000 soldater.

Anbar-provinsen er et senter for opprørerne, og regnes som det farligste området for amerikanske soldater i Irak. Abu Ali som er leder for Al-Haiq-hæren, en av flere opprørsgrupper i Anbar, sa i et tidligere intervju med Nettavisen at opprørere er ansvarlig for 90 prosent av angrepene mot de amerikanske styrkene i Irak, og da særlig i Al-Anbar vest for Bagdad.

Opprørene
Den amerikanske avisen Washington Post har fått tak en fem siders hemmeligstemplet rapport fra CIA som forteller at den sosiale og politiske situasjonen er blitt så vanskelig i den vestlige provinsen Anbar at amerikanske og irakiske styrker ikke lenger er i stand til å overvinne opprørerne.

Rapport ble skrevet i august, men en etterretningskilde sier at problemene fortsatt er de samme i midten av november.

Rapporten er skrevet av oberst Peter Devlin. Han beskriver hvordan den sunniarabiske befolkningen i området lever i frykt for hevnaksjoner fra landets sjiamuslimer, og hvordan stadig flere blir opprørere for å overleve. Fra et sunni-perspektiv har deres verste frykt blitt en realitet. Iran kontrollerer Bagdad, og folk fra Anbar er blitt marginalisert, heter det i rapporten.

Ifølge rapporten er også al-Qaida i området.

Politisk krise
President George W. Bush kommer onsdag kveld til Amman i Jordan for å møte den irakiske statsminister Nuri Al-Maliki og den jordanske kong Abdullah.

Den unge sija-lederen Moqtada Al-Sadr har onsdag midlertidig trukket sitt parti fra regjeringen i protest mot at statsminister Al-Maliki møter Bush. Al-Sadr hevder at de amerikanske styrkene har ansvaret for angrepet i den sjiamuslimske bydelen Al-Sadr torsdag der 215 mennesker ble drept. Søndag kastet folk i bydelen Al-Sadr stein mot statsministerens bil da han besøkte bydelen

Bush og Al-Maliki vil snakke om hvordan Irak og USA kan skaffe seg kontroll over situasjonen i Irak. Amerikanerne kan bli nødt til å gripe inn for å styrke Al-Maliki politisk.

Bush holder ennå fast på at de amerikanske styrkene ikke vil bli trukket ut av Irak før de har fullført oppdraget sitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.