*Nettavisen* Nyheter.

Kan være «copycat»-aksjon

NUPI-forsker Espen Barth Eide.

Bombene i London torsdag kan være utløst av amatører som prøvde å etterlikne den forrige terroraksjonen mot byen, mener terrorekspert Espen Barth Eide.

22.07.05 06:55

- En mulighet er at det var en «copycat»-aksjon. At sympatisører kopierer en tidligere operasjon, er et fenomen man kjenner til innen terrorisme, sier seniorforsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) til TV 2 Nettavisen.

Han understreker imidlertid at det er for tidlig å slå fast noe om hvem som står bak og hva som var meningen med operasjonen.

- Ikke al-Qaida-mønster
Et annet alternativ, er at en gruppe som har en eller annen sammenheng med den forrige, prøvde å skape ytterligere frykt ved å slå til kort tid etter.

- Men dette er ikke et vanlig mønster ved al-Qaida-operasjoner. Al-Qaida har hittil satset på å utføre få, men spektakulære operasjoner, legger Barth Eide til.

Terroreksperten mener det politiet i London nå sannsynligvis er mest opptatt av, er å finne ut hvorfor angrepet ikke fikk mer alvorlige konsekvenser. Han synes operasjonen rett og slett virker amatørmessig utført.

- Etter det vi vet så langt, virker dette absolutt amatørmessig. «Ordentlige» al-Qaida-terrorister er ikke amatører. Det kan peke i retning av «copycat»-teorien, sier han.

Nederlag for terroristene
For terroristene var trolig torsdagens aksjon et nederlag, mener Barth Eide.

- Det å få til en vellykket operasjon, gir prestisje i terrorverdenen. En mislykket operasjon, er et prestisjenederlag som man ikke har lyst til å ta ansvar for.

Det kan også være at terroristene denne gangen ikke ønsket å gjøre mye skade, og at målet hovedsaklig var å skremme. Men dette er ikke vanlig for al-Qaida-aksjoner, ifølge forskeren.

Vanskelig å stanse
Terroraksjonen torsdag ble gjennomført til tross for at politiet i London har høynet beredskapen etter det første angrepet for to uker siden.

- Det demonstrerer hvor eksremt vansklig det er å garantere mot denne typen aksjoner. Det går ikke an å tette alle hullene i et t-banenett som skal ha normal funksjonalitet, sier Nupi-forsker Anders Romarheim.

Han mener det er for tidlig å konkludere med hvem som står bak torsdagens aksjon, og om det eventuelt er samme gruppe som gjennomførte angrepet for to uker siden.

- Men uavhengig av om det er de samme som har gjort det, visste de siste om de første. De profiterer på frykten det første angrepet skapte, sier Romarheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.