Kan være fri om seks måneder

Mijailo Mijailovic har tilstått drapet på Anna Lindh, men kan i teorien være en fri mann om seks måneder.

08.01.04 08:47

Mijailovic innrømmet tirsdag at det var han som stakk ned og drepte Sveriges utenriksminister Anna Lindh på kjøpesenteret NK 10. september i fjor. Likevel kan han teoretisk sett være en fri mann om seks måneder.

Det kan skje dersom han blir dømt til rettspsykiatrisk forvaring. I løpet av kort tid vil Mijailovic trolig gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse for å få svar på om han lider av noen form for sinnssykdom. Blir han erklært sinnssyk vil han trolig bli dømt til forvaring på ubestemt tid.

Tre utfall
Denne dommen vil så omprøves hver sjette måned, og skulle han erklæres frisk til sommeren kan han være fri.

- Det er ikke sikkert at han får rettspsykiatrisk forvaring, men det er å forvente at han blir undersøkt, sier professor i kriminologi Jerzy Sarnecki til Expressen. Han ser tre mulig utfall av en rettssak mot Mijailovic:

  • Ti års fengsel
  • Livstids fengsel
  • Forvaring

- Generelt tror jeg ikke rettspsykiatrisk forvaring er noe som vanlige kriminelle streber etter – det er en dom på ubestemt tid, dessuten vil man helst ikke klassifiseres som en dåre, sier Sarnecki.

Tilstanden avgjør
Dersom retten mener at Mijailovic var psykisk syk da drapet ble begått, og han dømmes til forvaring, er det ingen som vet hvor lang tid det vil ta før han slipper ut. Alt vil avhenge av hans psykiske tilstand, skriver Expressen.

- Det er ingen fastsatte minimumstider. Avgjørelsen omprøves hver sjette måned, sier sjefoverlege Marianne Kristiansson ved den rettspsykiatriske avdelingen på det svenske rettsmedisininstituttet til Expressen.

At en drapsdømt vil slippe ut etter seks måneder ser hun som lite trolig.

- Ifølge loven kan man tenke seg det, men sannsynligheten er svært liten, mener Kristiansson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.