*Nettavisen* Nyheter.

Kan være liv på 50 planeter

Rundt halvparten av alle planetene som hittil er oppdaget, kan ha forekomster av liv likt det på jorden.

Astronomer ved Open University i Storbritannia anslår at det kan finnes jordlignende verdener i rundt halvparten av de solsystemene som hittil er oppdaget. Forskere har nylig oppdaget mer enn 100 stjerner med planeter som går i bane rundt.

Problemet foreløpig er at planetene som er oppdaget er giganter på størrelse med Jupiter der tyngdekraften er stå stor at liv ikke kan eksistere. Planeter som er mer lik jorden eksisterer trolig også, men de er for små til å bli oppdaget med dagens teknologi, melder BBC.

Forskerne mener at romteleskoper som kan observere og studere disse planetene kan være operative om en 15 års tid.

- Vi venter helt klart at de er på størrelse med jorden i størrelse og masse, at de vil ha en gunstig atmosfære, de vil ha hav og kontinenter og vil være potensielle hjemsteder for liv. Det store spørsmålet er om det virkelig har vært liv der, sier professor Barrie Jones til BBC.

Forskerne mener det kan være rundt 50 planeter der ute med forhold som ligner jordens. Dette har de beregnet ved datasimuleringer. For at en planet skal kunne ha jordaktig liv, må avstanden til planetens sol var slik at temperaturen på planeten ikke blir for varm eller kald for flytende vann.

Ved å sende teoretiske jordkloder i forskjellige baner rundt i solstystemene som er oppdaget, har forskerne kunne finne ut om forholdene ligger til rette for at slike planeter kan finnes. Disse teoretiske planetene har lidd forskjellige skjebner.

Flere av planetene er blitt kastet ut av sin bane fordi de har vært for nærme en kjempeplanet med stor tyngdekraft. Men andre har vist seg stabile nok til at det i teorien kan finnes liv på planetene.

Forskerne understreker at alt foreløpig er teorier, men de håper at vi i nær framtid vil kunne ha teknologi som gjør det mulig å lete direkte etter slike jord-liknende planeter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.