*Nettavisen* Nyheter.

Kaos da Prodi tapte

Foto: (Andreas Solaro/AFP)

Den italienske statsministeren Romano Prodi tapte tillitsvoteringen i nasjonalforsamlingen. Se video.

24.01.08 22:40

Dette betyr at Romano Prodi (68) må trekke seg som landets statsminister, melder Reuters.

Prodi fikk 156 stemmer i det italienske Senatet, men fikk majoriteten på 161 stemmer mot seg. I tillegg var det én person som avsto fra å stemme og tre som ikke hadde møtt opp.

208364

Prodi har sittet ved makten med sin venstreorienterte regjering i 20 måneder. President Giorgio Napolitano gikk ut og advarte statsministeren mot å gjennomføre tillitsvalget i nasjonalforsamlingens Overhus. Det til tross for at Prodi vant tillitsvalget i Underhuset.

Nå er det opp til president Neopolitano om han vil utstede nyvalg eller om han vil utnevne en ny sjef for en midlertidig regjering.

Dersom det blir nye valg er det svært sannsynlig at det konservative partiet Forza Italia vil vinne valget, viser meningsmålingene. Forza Italia er partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS/Scanpix

Foranledningen til tillitsvoteringen var at støttepartiet UDEUR trakk seg fra koalisjonsregjeringen mandag. Prodi ønsket å ha en tillitsvotering for å se om regjeringen fortsatt hadde støtte i Senatet.

Regjeringen til Romano Prodi har vært svært ustabil siden han vant det jevneste valget i Italias historie i 2006. Da slo han ut Italias skandalebefengte mediemogul og statsminister Silvio Berlusconi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag