RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kaos i Palestina

(TV 2 Nettavisen)
Palestinske myndigheter innfører unntakstilstand og statsminister Ahmed Qurie leverte sin avskjedssøknad. Den avslo Yassser Arafat.

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie leverte lørdag inn sin avskjedssøknad, en søknad president Yasser Arafat nektet å godta, ifølge palestinske politikere. Arafat kunngjorde imidlertid lenge lovede reformer av sikkerhetstjenesten og sparket en politisjef.

Tidligere lørdag erklærte selvstyremyndighetene unntakstilstand på Gazastripen, i et forsøk på å få kontroll over situasjonen etter at en serie bortføringer dagen før hadde skapt politisk kaos. Regjeringen ble samlet til krisemøte, mens palestinsk politi var utplassert for å holde vakt rundt regjeringskontorer, offentlige bygninger og fjernsynshuset i Gaza.

Posisjonering
Hendelsene på Gazastripen de siste dagene blir av observatører ansett som en maktkamp mellom ulike militante palestinske grupper og selvstyremyndigheten. Gruppene ønsker å posisjonere seg før Israels statsminister Ariel Sharons varslede tilbaketrekking fra den palestinske landstripen innen utgangen av 2005.

Mange palestinere frykter at maktkampen vil resultere i økt lovløshet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fredag bortførte en militant gruppe som kaller seg Jenins martyrbrigader fire franske bistandsarbeidere og to palestinske tjenestemenn, blant dem Ghazi al-Jabali, politisjefen på Gazastripen. Gruppa krevde reformer og tiltak mot korrupsjon i sikkerhetstjenesten.

- Vi ga den palestinske selvstyremyndigheten tre år til å gjennomføre reformer. Vi har ventet lenge. Men de har ikke gjort noe, sa Abu Iyad, talsmann for Jenin-brigadene til TV-stasjonen Al-Jazeera fredag. Gislene ble senere løslatt.

Arafat, som også er under sterkt press fra det internasjonale samfunn for å vise økt reformvilje, ga tilsynelatende etter for trykket lørdag. Al-Jabali ble avsatt og i stedet fikk Arafats fetter, generalmajor Mussa Arafat, jobben som overordnet sikkerhetssjef på Gazastripen. Samtidig kunngjorde presidenten at de 12 palestinske sikkerhetstjenestene skal reduseres til tre.

Ikke fornøyd
Jenins martyrbrigader var imidlertid ikke fornøyd med tiltakene.

- Den palestinske selvstyremyndigheten kan ikke fortsette å være monopolisert av Arafat og hans slektninger. Vi har vår egen måte å vise vår avvisning på, sa Abu Iyad.

Også Al-Aqsa-martyrenes brigader fordømmer utnevnelsen av Mussa Arafat, som de omtaler som "symbolet på korrupsjon".

- Denne utnevnelsen er et farlig signal og åpner døren på vidt gap for intern konflikt, heter det i en uttalelse fra den militante gruppa.

Fredag leverte to sikkerhetssjefer inn sine avskjedssøknader. Rashid Abu Shbak, som var sjef for forebyggende sikkerhet, og etterretningssjef Amin Hindi trakk seg som følge av kaos og manglende reformevne hos selvstyremyndighetene, ifølge en tjenestemann.

Ifølge det såkalte veikartet for fred må de palestinske myndighetene slå ned på væpnede fraksjoner. Men de militante gruppene har i økende grad tatt kontrollen de palestinske områdene, særlig på Gazastripen.

De palestinske myndighetene har hevdet at de israelske militæraksjonene har hindret dem i å gjennomføre reformer.

Quries forløper, Mahmoud Abbas, gikk av i september i fjor etter å ha tapt kampen mot Arafat om kontroll med sikkerhetsstyrkene.

(©NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere