Kapper av hoder utenfor moskeer

Foto: Amnesty Norge (Skjermdump)

Nå krever Amnesty Norge at Jonas Gahr Støre protesterer mot disse barbariske henrettelsene.

30.09.10 21:51

Saudi-Arabia innførte et moratorium på dødsstraff under den hellige måneden ramadan. Nå frykter imidlertid Amnesty Norge at antall saudiarabiske henrettelser vil øke betraktelig.

Generalsekretær John Peder Egenæs har i brevform bedt utenriksminister Jonas Gahr Støre om å kontakte saudiarabiske myndigheter for å protestere mot nær forestående henrettelser.

- Dette har vi gjort fordi man ser nå at etter stoppen i forbindelse med ramadan, så er det hundre personer i Saudi-Arabia som kan bli henrettet i nær fremtid fordi rettsprosessen har kommet såpass langt. Da mener vi omverden må reagere, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Mer fokus på Saudi-Arabia
Norske myndigheter er prinsipielt mot dødsstraff, og har brukt mye tid og krefter på å protestere mot praktiseringen av dødsstraff i blant annet Iran. Egenæs mener det er på tide for norske myndigheter å vende blikket mot Saudi-Arabia.

- Vi mener Saudi-Arabia slipper lett unna i forhold til Iran, sier han.

19 personer er henrettet i Saudi-Arabia hittil i år. I løpet av den siste uken er to personer blitt henrettet. Egenæs påpeker at Saudi-Arabia gjennomfører svært mange henrettelser i forhold til folketallet.

- De henretter med halshogging på plasser foran moskeer, og etter rettsprosesser som på ingen måte kan kalles rettferdig rettergang. Norge er aktive i forhold til dødsstraff, ikke minst i forhold til Iran, og da mener vi de må også reagere på Saudi-Arabia, sier Egenæs.

Statssekretær reiser til Saudi-Arabia
Utenriksdepartementet sier Norge har nylig tatt opp bruken av brutale henrettelsesmetoder med saudiarabiske myndigheter.

- Brevet fra Amnesty er mottatt og er i ferd med å bli besvart. Generelt kan vi si at utenriksminister Jonas Gahr Støre tok opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia sist da prins Salman besøkte Oslo i slutten av mai, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Norges holdning og fordømmelse av henrettelser generelt, til dødsstraff mot mindreårige og bruk av avskyelige henrettelsesmetoder, er godt kjent hos det saudiarabiske lederskapet. Statssekretær Espen Barth Eide planlegger å reise til Saudi-Arabia i midten av oktober, og da vil han ha med klare norske budskap om respekt for menneskerettigheter, og bruk av dødsstraff, sier Elsebutangen.

Norske myndigheter tok også opp menneskerettighetssituasjonen med saudiarabiske myndigheter under FNs generalforsamling i forrige uke.

Les også: - Henrettet tolv mens han kritiserte dødsstraff
Les også: Ba om unnskyldning før henrettelsen
Les også: Bestemor (41) skal henrettes med gift

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.