*Nettavisen* Nyheter.

Karadzic glapp unna politiets storaksjon

Bosnisk-serbisk politi innledet lørdag sin hittil største aksjon øst i Bosnia for å ta krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic og Ratko Mladic. Men begge glapp unna.

Det bosnisk-serbiske politiet innledet aksjonen etter å ha fått informasjon om at Karadzic oppholder seg i Bratunac-området øst i Bosnia og at han vil forsøke å krysse grensen til Serbia, sier sjefen for det bosnisk-serbiske politiet til nyhetsbyrået Srna lørdag.

Bratunac ligger nær grensen til Serbia og Montenegro.

NATO-støttet
150 politifolk fra spesialstyrkene assistert av det bosniske grensepolitiet blokkerte veier og gjennomsøkte biler. Politiet tok også kontroll over grenseovergangen ved Drina-elven.

Også NATOs stabiliseringsstyrke (SFOR) ga "begrenset støtte" til aksjonen, opplyser talsmann kaptein Dave Sullivan.

Statsminister Dragan Mikerevic i den serbiske delrepublikken Republika Srpska sa lørdag at aksjonen er i samsvar med Srpskas forpliktelser overfor Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Men Mikerevic understrekte samtidig at bosnisk-serbiske myndigheter "ikke har noe informasjon om hvor Bosnias mest ettersøkte krigsforbrytere befinner seg".

Største aksjon
Aksjonen er den største hittil som bosnisk-serbiske myndigheter har igangsatt for å fakke de ettersøkte krigsforbryterne. Myndighetene er ofte blitt beskyldt av Vesten for ikke gjøre nok for å fange Karadzic og Mladic, senest i begynnelsen av mars av USAs ambassadør for krigsforbrytelser, Pierre-Richard Prosper.

Radovan Karadzic ledet de bosniske serberne under krigen i Bosnia-Hercegovina på begynnelsen av 1990-tallet. Både han og den militære lederen Ratko Mladic er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser, men begge er på frifot, tross flere forsøk på arrestere dem.

58 år gamle Karadzic er fortsatt en helt blant serbiske nasjonalister.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.