Gå til sidens hovedinnhold

Karadzic lurte Nato igjen

Nok en gang har Nato-soldater mislyktes i å fakke den krigsforbrytertiltalte tidligere bosniskserbiske lederen Radovan Karadzic.

Soldater fra den Nato-ledede SFOR-styrken gjennomførte natt til torsdag et raid i den bosniske byen Pale i håp om å slo kloa i Karadzic.

Soldatene omringet sentrum av byen og eksplosjoner og skuddsalver fra maskingevær kunne høres, opplyste en TV-fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

To sivile ble såret i aksjonen, en prest og hans 28 år gamle sønn.

- Vi gjennomførte en fokusert internasjonal operasjon i Pale for å arresterte Radovan Karadzic, men vi fant ham ikke, sa talsmann for SFOR-styrken, kaptein Dave Sullivan torsdag morgen.

To skadd
Militærhelikoptre sirklet over byen, som ligger i fjellene i nærheten av hovedstaden Sarajevo. Et av helikoptrene skal ha landet foran kirken i byen. SFOR-soldatene gjennomsøkte kirken og presteboligen, melder det bosniskserbiske nyhetsbyrået Srna.

Rett før helikopteret landet ankom to sivile varebiler og en isbil full av SFOR-soldater plassen foran kirken, forteller øyenvitner. Rundt 40 amerikanske, britiske og tyske soldater finkjemmet deretter området.

To bårer med sårede ble båret tilbake til helikopteret, opplyser øyenvitner. En Nato-kilde bekreftet senere at de sårede var sivile.

Torsdag demonstrerte rundt 2000 sinte bosniske serbere mot det mislykkede NATO-raidet.

Demonstrantene samlet seg på gårdsplassen til den ortodokse kirken i Pale, som var hovedmålet for NATOs raid.

Trappet opp jakten
SFOR har de siste månedene trappet opp jakten på Karadzic som har klart å holde seg skjult i sju år. I januar skal krigsforbrytertiltalte Karadzic ha vært bare to timer unna å bli pågrepet under en Nato-aksjon mot familiens bolig.

Radovan Karadzic er tiltalt for folkemord under krigen i Bosnia i årene 1992-1995. Han er blant annet tiltalt for å ha vært en av dem som organiserte massakren på mer enn 7.000 muslimske gutter og menn i byen Srebrenica i 1995.

Det antas at Karadzic forflytter seg mellom forskjellige skjulesteder i fjellene øst i Bosnia og i Montenegro ved hjelp av et nettverk av støttespillere.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger