*Nettavisen* Nyheter.

Karadzic nekter å spise

Radovan Karadzic tar bare til seg mineralvann i fangeskap. Utenfor cella kontrollerer vaktene både ham og hverandre.

24.07.08 15:33

Mandag ble en av Europas mest ettersøkte krigsforbrytere, Radovan Karadzic, kastet på en celle i Spesialdomstolen i Beograd. Siden da har ikke den tidligere lederen for bosniaserberne under borgerkrigen i Bosnia på 1990-tallet tatt til seg fast føde.

LES OGSÅ: Stjal død manns identitet

- Han nekter å spise, men har ikke sagt hvorfor. Han har ikke sagt et ord om at dette skal være noen sultestreik, sier forsvareren hans, Svetozar Vujicic, til den serbiske avisen Blic.

Nå får Karadzic dagene til å gå med bibellesning og mineralvann.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP (AP)

Vokter hverandre
Ifølge advokaten skal det til enhver tid stå mellom fem og seks voktere på utsiden av celledøren til den tidligere bosniske serberlederen. I tillegg står det også representanter fra Gendarmeriet der.

Det er ikke bare for å passe på mannen som er mistenkt for å stå bak noen av de grusomste krigsforbrytelsene i Europa i moderne tid. De skal også vokte og kontrollere hverandre.

Kontakten med fangen begrenser seg til det forsvareren betegner som korrekt og offisiell kommunikasjon av typen: «Vær så god, ønsker de noe?»

Karadzic skal, i tillegg til å ha klippet og barbert seg, også fått utdelt en dress som han bruker på cella.

Enkel katt-mus lek
Den mistenkte krigsforbryteren er ikke like overrasket over at han klarte å holde seg skjult i de 13 årene han var blant verdens mest ettersøkte.

- Å skjule meg falt meg ikke vanskelig, bortsett fra adskillelsen fra familien. Jeg gikk på scenen og fremfor kameraene ettersom jeg var sikker på at ingen noen gang ville finne ut hvem jeg var. Jeg utelukker at jeg kan ha blitt avslørt for har ikke vært i kontakt med noen som visste at jeg er Radovan Karadzic, sier Karadzic gjennom sin advokat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag