RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Karadzic to timer unna å bli tatt

Den krigsforbrytertiltalte tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic var bare to timer unna å bli pågrepet under en NATO-aksjon i januar, ifølge Carla Del Ponte.

Hun er sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, og sier i et intervju med bosnisk TV at NATO-soldater fra SFOR-styrken ankom Karadzics bolig litt for sent til å pågripe ham.

- Karadzic var der i flere timer, men SFOR kom to timer for sent, sier Del Ponte.

Soldater fra SFOR-styrken i Bosnia stormet 13. januar boligen Karadzic brukte i byen Pale under krigen i Bosnia først på 1990-tallet. SFOR antar at Karadzic, som har vært på rømmen i mer enn sju år, er syk, og at han mottar behandling i Pale. Byen ligger i den serbiske delen av den delte republikken.

Folkemord
Carla Del Ponte fastholder under intervjuet at hun "ikke er i tvil om at SFOR gjør alt som er mulig" for å arrestere Karadzic innen utgangen av året.

Radovan Karadzic er tiltalt for folkemord under krigen i Bosnia i årene 1992-1995. Han er blant annet tiltalt for å ha vært en av dem som organiserte massakren på mer enn 7.000 muslimske gutter og menn i byen Srebrenica i 1995.

Carla Del Ponte avslørte tirsdag også at krigsforbryterdomstolen om kort tid vil komme med "åtte eller ni nye tiltaler" mot medlemmer av de muslimske og kroatiske miljøene i Bosnia.

- Levde åpent i Frankrike
Samtidig skriver den franske avisen Le Monde at den kroatiske generalen Ante Gotovina, som også er tiltalt ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, åpent har bodd i Frankrike.

Den Haag-baserte domstolen har tiltalt Gotovina for å ha begått forbrytelser mot menneskeheten da han ledet de kroatiske styrkene som tok tilbake den serbiske utbryterrepublikken Krajina i 1995. Gotovina, som ble fransk statsborger i 1979, er blant annet tiltalt for å ha drept minst 150 Krajina-serbere.

Ifølge en rapport fra den franske etterretningstjenesten DST skal Ante Gotovina, som av mange kroater går for å være en krigshelt, ha levd "uten å skjule seg" i det sørøstlige Frankrike, skriver anerkjente Le Monde. Politiet skal imidlertid ikke ha fått noen konkret ordre om å spore ham opp.

USA har utlovet nesten 35 millioner kroner i belønning til den som kan gi opplysninger som fører til at Gotovina blir tatt.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere